Ételtcsakokosan

Szörpöljünk!

2019. június 25.

Szinte valamennyi idénygyümölcsből készülhet friss szörp. Az eper és a málna olyan lédús gyümölcsök, hogy a szörp szinte „magától” elkészül.

A gyümölcsöket válogassuk át, alaposan mossuk meg, és tegyük bele egy textilbe vagy gézbe (olyan anyagba, amelyből a nagyobb darabok, apró magvak nem szűrődnek át) majdnem annyi cukorral elkeverve, mint amennyi a gyümölcs súlya. Akasszuk fel a konyha egyik félreeső zugába, és tegyünk alá egy tálat. Egy órán belül kicsöpög, és akár rögtön fogyasztható ivólének vagy szörpnek is. Ha egy kis jégkására öntjük, egy kis lime-ot facsarunk rá, majd zúzott mentaleveleket keverünk hozzá, kész is van a nyári, frissítő, alkoholmentes koktél.
A visszamaradt pépet – felforralva – eltehetjük dzsemnek, vagy pedig azonnal becsavarható egy réteslap közé, sőt pitének is kiváló töltelék.
Az otthoni szörpkészítés nagy előnye, hogy nem kellenek csodaszerek, a család tuti rákap a finom italra. Nincs szükség állagjavítókra, plusz aromákra és egyéb mesterséges adalékra, a házi pont ettől egészséges, pont ettől olyan különlegesen finom.
A tartósításhoz sem kell feltétlenül külön szert használni. Ha főzött szörpöt készítetek otthon, miután kiadagoljátok az üvegekbe a forró levet, fordítsátok fejre 5 percre, így az üveg szája körül véletlenül „megbújt” penészgombák is elpusztulnak a hő hatására. Természetesen az üvegek, valamint a tetők és a kupakok előzetes, alapos elmosása, forró, mosószeres vízben elengedhetetlen. A mosogatógép ilyenkor jó szolgálatot tesz, hiszen 70 fokon mossa el az üvegeket.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Már a víz sem a régi. Szerencsére! II.

eteltcsakokosan

Ismét a magyar-ukrán határ mellett a vírus

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a ribiszkéről tudni érdemes

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató