Ételtcsakokosan

Szörpkészítés

2015. június 15.
h-gyomberszorp-201x300

Mennyivel egészségesebb és élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelelőbb megoldás, ha otthon készítünk szörpöket. Nemrég volt a bodza és az eper időszaka, most már érdemes más szezonális gyümölcsöt keresni.

Minden esetben betartandó alapszabályok szörpkészítésnél:

  • Tiszta kézzel, tiszta felületen dolgozzunk, a befőzéshez szükséges edényeinket – ha szükséges – használat előtt mosogassuk el.
  • Tiszta csapvizet használjunk.
  • A szörp alapanyagául szolgáló gyümölcsöt alaposan mossuk meg, folyóvízzel öblítsük le, és mosás után dolgozzuk is fel, ne hagyjuk mosottan még állni.
  • Száraz, hűvös helyen tároljuk a szörppel teli üvegeket.
  • Miután az eltett szörpöt felbontjuk, tegyük hűtőbe a további fogyasztásig.

h-gyomberszorp-201x300meggyszorp-201x300levendula-lek-215x300

Gyömbérszörp

  • kb. 12 dkg gyömbér
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom
  • 1 dkg citromsav
  • 1,5 l víz

A gyömbért megtisztítjuk, majd apróra felszeleteljük, felöntjük vízzel és beletesszük a cukrot is. Közepes lángon felforraljuk. Belefacsarjuk a citrom levét, majd a citromsavat is feloldjuk. Újra felforraljuk, majd levesszük a lángról és fedő alatt állni hagyjuk, aki szereti az intenzívebb, kicsit csípősebb gyömbér ízt, az akár 1,5 óráig is állni hagyhatja.

Meggyszörp

  • 1 kg meggy
  • 50 dkg cukor

Egy egység gyümölcs és fél egység cukor az állandó arány melyet igény szerint növelhetünk. A meggyet kimagozzuk és tálba tesszük és ráöntjük a cukrot. Összekeverjük, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap kinyomkodjuk a levét, üvegekbe szűrjük, és kész. Azonnal is fogyasztható!

A kinyomkodott meggyet felhasználhatjuk süteményhez vagy főzéshez, de akár a fagyasztóba is rakhatjuk. A meggyet helyettesíthetjük cseresznyével vagy málnával.

Levendulaszörp

  • 1,5 kg cukor
  • 6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva
  • 1/2 liter víz
  • 2 bögre levendulavirág

A cukrot, a citromhéjat, a citrom levét és a vizet egy lábasban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük, egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, és száraz-dunsztba hagyjuk kihűlni.

Limonádék

Limonádékat se felejtsük, friss bio citromból, limeból vagy éppen más hozzávalókból.

Fotó: lilafuge.blog.hu, hotdog.hu, izbolygo.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A szárított vargánya gomba meddig áll el?…

eteltcsakokosan

Mindig forrald fel!

eteltcsakokosan

Csecsemő a konyhában!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató