Mennyivel egészségesebb és élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelelőbb megoldás, ha otthon készítünk szörpöket. Nemrég volt a bodza és az eper időszaka, most már érdemes más szezonális gyümölcsöt keresni.
Minden esetben betartandó alapszabályok szörpkészítésnél:
- Tiszta kézzel, tiszta felületen dolgozzunk, a befőzéshez szükséges edényeinket – ha szükséges – használat előtt mosogassuk el.
- Tiszta csapvizet használjunk.
- A szörp alapanyagául szolgáló gyümölcsöt alaposan mossuk meg, folyóvízzel öblítsük le, és mosás után dolgozzuk is fel, ne hagyjuk mosottan még állni.
- Száraz, hűvös helyen tároljuk a szörppel teli üvegeket.
- Miután az eltett szörpöt felbontjuk, tegyük hűtőbe a további fogyasztásig.
Gyömbérszörp
- kb. 12 dkg gyömbér
- 1 kg cukor
- 1 citrom
- 1 dkg citromsav
- 1,5 l víz
A gyömbért megtisztítjuk, majd apróra felszeleteljük, felöntjük vízzel és beletesszük a cukrot is. Közepes lángon felforraljuk. Belefacsarjuk a citrom levét, majd a citromsavat is feloldjuk. Újra felforraljuk, majd levesszük a lángról és fedő alatt állni hagyjuk, aki szereti az intenzívebb, kicsit csípősebb gyömbér ízt, az akár 1,5 óráig is állni hagyhatja.
Meggyszörp
- 1 kg meggy
- 50 dkg cukor
Egy egység gyümölcs és fél egység cukor az állandó arány melyet igény szerint növelhetünk. A meggyet kimagozzuk és tálba tesszük és ráöntjük a cukrot. Összekeverjük, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap kinyomkodjuk a levét, üvegekbe szűrjük, és kész. Azonnal is fogyasztható!
A kinyomkodott meggyet felhasználhatjuk süteményhez vagy főzéshez, de akár a fagyasztóba is rakhatjuk. A meggyet helyettesíthetjük cseresznyével vagy málnával.
Levendulaszörp
- 1,5 kg cukor
- 6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva
- 1/2 liter víz
- 2 bögre levendulavirág
A cukrot, a citromhéjat, a citrom levét és a vizet egy lábasban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük, egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, és száraz-dunsztba hagyjuk kihűlni.
Limonádék
Limonádékat se felejtsük, friss bio citromból, limeból vagy éppen más hozzávalókból.
Fotó: lilafuge.blog.hu, hotdog.hu, izbolygo.hu