Ételtcsakokosan

Szörpkészítés

2015. június 15.
h-gyomberszorp-201x300

Mennyivel egészségesebb és élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelelőbb megoldás, ha otthon készítünk szörpöket. Nemrég volt a bodza és az eper időszaka, most már érdemes más szezonális gyümölcsöt keresni.

Minden esetben betartandó alapszabályok szörpkészítésnél:

  • Tiszta kézzel, tiszta felületen dolgozzunk, a befőzéshez szükséges edényeinket – ha szükséges – használat előtt mosogassuk el.
  • Tiszta csapvizet használjunk.
  • A szörp alapanyagául szolgáló gyümölcsöt alaposan mossuk meg, folyóvízzel öblítsük le, és mosás után dolgozzuk is fel, ne hagyjuk mosottan még állni.
  • Száraz, hűvös helyen tároljuk a szörppel teli üvegeket.
  • Miután az eltett szörpöt felbontjuk, tegyük hűtőbe a további fogyasztásig.

h-gyomberszorp-201x300meggyszorp-201x300levendula-lek-215x300

Gyömbérszörp

  • kb. 12 dkg gyömbér
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom
  • 1 dkg citromsav
  • 1,5 l víz

A gyömbért megtisztítjuk, majd apróra felszeleteljük, felöntjük vízzel és beletesszük a cukrot is. Közepes lángon felforraljuk. Belefacsarjuk a citrom levét, majd a citromsavat is feloldjuk. Újra felforraljuk, majd levesszük a lángról és fedő alatt állni hagyjuk, aki szereti az intenzívebb, kicsit csípősebb gyömbér ízt, az akár 1,5 óráig is állni hagyhatja.

Meggyszörp

  • 1 kg meggy
  • 50 dkg cukor

Egy egység gyümölcs és fél egység cukor az állandó arány melyet igény szerint növelhetünk. A meggyet kimagozzuk és tálba tesszük és ráöntjük a cukrot. Összekeverjük, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap kinyomkodjuk a levét, üvegekbe szűrjük, és kész. Azonnal is fogyasztható!

A kinyomkodott meggyet felhasználhatjuk süteményhez vagy főzéshez, de akár a fagyasztóba is rakhatjuk. A meggyet helyettesíthetjük cseresznyével vagy málnával.

Levendulaszörp

  • 1,5 kg cukor
  • 6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva
  • 1/2 liter víz
  • 2 bögre levendulavirág

A cukrot, a citromhéjat, a citrom levét és a vizet egy lábasban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük, egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, és száraz-dunsztba hagyjuk kihűlni.

Limonádék

Limonádékat se felejtsük, friss bio citromból, limeból vagy éppen más hozzávalókból.

Fotó: lilafuge.blog.hu, hotdog.hu, izbolygo.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezerarcú karamell

eteltcsakokosan

Fűszernövények 1.

eteltcsakokosan

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató