Ételtcsakokosan

Ezerarcú karamell

2021. február 16.

Ki ne szeretné a karamellt? Istenien nyúlós és ragacsos. Lenyűgöző az enyhén pörkölődött olvadt cukor íze és pofonegyszerű elkészíteni.

Hagyhatjuk megdermedni, és használhatjuk díszítésre, összetörve keverhetjük krémbe, szórhatjuk torta, süti tetejére, vagy felöntve tejjel, tejszínnel készíthetünk pudingot, krémet, fagyit belőle.
A cukrot már több ezer éve ismeri az emberiség. Valószínűleg a 17. századi Amerikában készítettek először vajból és karamellizált cukorból apró édességeket, addig a finomított cukor túl drága és nehezen beszerezhető volt. A 19. században a répacukorgyártással teljesen átalakult cukoripar nagy volumenű termelése tette lehetővé, hogy a karamelles édességek terén is óriási változások kezdődjenek.
Karamellkészítéshez a cukrot 170 fokra kell felmelegítenünk. A hő hatására elolvad, majd elveszíti víztartalmát, ezt a folyamatot hívjuk karamellizálódásnak. A kész karamell hűtőben hetekig eláll, fagyasztva pedig hónapokig. Melegítéssel tudjuk folyósítani.
A karamellt az élelmiszeriparban keményítőből és kukoricaszirupból állítják elő nagy mennyiségben, ez a legszélesebb körben használt élelmiszer-színezék. Szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható, például a barna kenyérben, csokoládékban, süteményekben, fánkokban, palacsintákban, jégkrémekben, fagyasztott édességekben, sörökben, brandykben, whiskykben és borokban, mázakban, díszítésekben, töltelékekben, halételekben, köhögés elleni szirupokban, lekvárokban, szószokban, üdítőitalokban.
A karamell nemcsak édességekben nagyon finom. Az édes ízek kedvelői csirkét is megbolondíthatnak karamellszósszal. Libamájhoz is illenek az édeskés ízek, akár karamellizált dió is jól harmonizál vele. Kóstoltátok már a hagymalekvárt? Érdemes! Ehhez is karamellizált barnacukor kell.
A csipet sótól a karamell nem egyszerűen csak édes, hanem sokkal mélyebb, intenzívebb ízű lesz. Ugyanúgy, ahogy bizonyos sós ételek esetében egy csipet cukor még inkább kihozza az ízeket. Végül is, sütés-főzésnél is úgy tanultuk nagyanyáinktól, hogy só mindenbe kell, még az édességek, desszertek nagy részébe is.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Oktatási nagyköveteket keres a Nébih

szucseva

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

GMO mentes vagy sem?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató