Ételtcsakokosan

Szörpkészítés otthon

2014. július 25.

Minden egyszerre érik! Na jó… folyamatosan, egymás után. Kezdtük az eperrel, majd jött a meggy, és a sokféle barack, most pedig itt a málna, lassan a szeder, a ribizli, és ezek a gyümölcsök, bizony, nagyon finomak szörpnek is.

Persze először, amit csak tudunk, befőttnek elteszünk, majd a gyümölcsök másik felét szokás szerint lekvárnak, dzsemnek készítjük el.

Én is minden évben számot vetek azzal, hogy a garázsunk polcain mely gyümölcsből mennyi lekvár, befőtt maradt, hogy állunk a paradicsomlével, na meg savanyúságok.

Mivel nem vagyunk édesszájúak, a legritkábban jut eszembe a házi szörp. Talán pár éve, mikor ideköltöztünk a mostani otthonunkba, adódott először, hogy a szomszéd átlógó bodzája olyan hívogatón ajánlotta hatalmas virágait, hogy egyszerűen képtelen voltam ellenállni a bodzaszörp-készítésének. Erről már korábban is írtam egy bejegyzést, hiszen azóta is minden évben elteszek bodzát. Gyorsan elkészül, és a hűtőben üvegekben egész nyáron eláll. (Persze kis tartósítással a kamra polcán is kitűnően elvan, egy hűvösebb pincéről már nem is beszélve.)

Az eper és a málna olyan lédús gyümölcsök, hogy a szörp szinte „magától” elkészül. A gyümölcsöket válogassátok át, alaposan mossátok meg, és tegyétek bele egy textilbe vagy gézbe (olyan anyagba, amelyből a nagyobb darabok, apró magvak nem szűrődnek át) majdnem annyi cukorral elkeverve, mint amennyi a gyümölcs súlya, és akasszátok fel a konyha egyik félreeső zugába, majd tegyetek alá tálat. Egy órán belül kicsöpög, és akár rögtön fogyasztható ivólének vagy szörpnek is. Ha egy kis jégkására öntitek, egy kis lime-ot facsartok rá, majd zúzott mentaleveleket kevertek hozzá, kész is van a nyári, frissítő, alkoholmentes koktél 🙂

A visszamaradt pépet – felforralva – eltehetitek dzsemnek, vagy pedig azonnal becsavarható egy réteslap közé, sőt pitének is kiváló töltelék.

Az otthoni szörpkészítés nagy előnye, hogy nem kellenek csodaszerek, a család tuti rákap a finom szörpre. Nincs szükség állagjavítókra, plusz aromákra, gumiféleségekre és egyéb mesterséges adalékra, a házi pont ettől szép, pont ettől olyan különlegesen finom.

A tartósításhoz sem kell feltétlenül külön szert használni. Ha főzött szörpöt készítek otthon, akkor miután kiadagoltam az üvegekbe a forró levet, fejre fordítom 5 percre, így az üveg szája körül véletlenül „megbújt” penészgombák is elpusztulnak a hő hatására. Természetesen az üvegek, valamint a tetők és a kupakok előzetes, alapos elmosása, forró, mosószeres vízben elengedhetetlen. A mosogatógép ilyenkor jó szolgálatot tesz, hiszen 70 fokon mossa el az üvegeket.

És akkor lássunk egy szörpreceptet:

MÁLNASZÖRP

Hozzávalók: 1 kg érett málna, 5 dl víz, 60 dkg cukor, fél citrom leve.

A megmosott málnát vízzel felforraljuk. 3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután gézen, vagy textilpelenkán át lecsöpögtetjük. Így kb. 1 liternyi levelet kapunk, melyet egy kis citromlével és ízlés szerint fahéjjal felforralunk, habját leszedjük, majd kis üvegekbe töltjük és lezárjuk (5 percre a biztonság kedvéért fejre fordítjuk az üvegeket). Hűvös, fénytől védett helyen fél évig is eláll.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csak megenni veszélyes, vagy már kézzel megtapogatni is?…

eteltcsakokosan

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

szucseva

Hűsítő kávék

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató