Minden egyszerre érik! Na jó… folyamatosan, egymás után. Kezdtük az eperrel, majd jött a meggy, és a sokféle barack, most pedig itt a málna, lassan a szeder, a ribizli, és ezek a gyümölcsök, bizony, nagyon finomak szörpnek is.
Persze először, amit csak tudunk, befőttnek elteszünk, majd a gyümölcsök másik felét szokás szerint lekvárnak, dzsemnek készítjük el.
Én is minden évben számot vetek azzal, hogy a garázsunk polcain mely gyümölcsből mennyi lekvár, befőtt maradt, hogy állunk a paradicsomlével, na meg savanyúságok.
Mivel nem vagyunk édesszájúak, a legritkábban jut eszembe a házi szörp. Talán pár éve, mikor ideköltöztünk a mostani otthonunkba, adódott először, hogy a szomszéd átlógó bodzája olyan hívogatón ajánlotta hatalmas virágait, hogy egyszerűen képtelen voltam ellenállni a bodzaszörp-készítésének. Erről már korábban is írtam egy bejegyzést, hiszen azóta is minden évben elteszek bodzát. Gyorsan elkészül, és a hűtőben üvegekben egész nyáron eláll. (Persze kis tartósítással a kamra polcán is kitűnően elvan, egy hűvösebb pincéről már nem is beszélve.)
Az eper és a málna olyan lédús gyümölcsök, hogy a szörp szinte „magától” elkészül. A gyümölcsöket válogassátok át, alaposan mossátok meg, és tegyétek bele egy textilbe vagy gézbe (olyan anyagba, amelyből a nagyobb darabok, apró magvak nem szűrődnek át) majdnem annyi cukorral elkeverve, mint amennyi a gyümölcs súlya, és akasszátok fel a konyha egyik félreeső zugába, majd tegyetek alá tálat. Egy órán belül kicsöpög, és akár rögtön fogyasztható ivólének vagy szörpnek is. Ha egy kis jégkására öntitek, egy kis lime-ot facsartok rá, majd zúzott mentaleveleket kevertek hozzá, kész is van a nyári, frissítő, alkoholmentes koktél 🙂
A visszamaradt pépet – felforralva – eltehetitek dzsemnek, vagy pedig azonnal becsavarható egy réteslap közé, sőt pitének is kiváló töltelék.
Az otthoni szörpkészítés nagy előnye, hogy nem kellenek csodaszerek, a család tuti rákap a finom szörpre. Nincs szükség állagjavítókra, plusz aromákra, gumiféleségekre és egyéb mesterséges adalékra, a házi pont ettől szép, pont ettől olyan különlegesen finom.
A tartósításhoz sem kell feltétlenül külön szert használni. Ha főzött szörpöt készítek otthon, akkor miután kiadagoltam az üvegekbe a forró levet, fejre fordítom 5 percre, így az üveg szája körül véletlenül „megbújt” penészgombák is elpusztulnak a hő hatására. Természetesen az üvegek, valamint a tetők és a kupakok előzetes, alapos elmosása, forró, mosószeres vízben elengedhetetlen. A mosogatógép ilyenkor jó szolgálatot tesz, hiszen 70 fokon mossa el az üvegeket.
És akkor lássunk egy szörpreceptet:
MÁLNASZÖRP
Hozzávalók: 1 kg érett málna, 5 dl víz, 60 dkg cukor, fél citrom leve.
A megmosott málnát vízzel felforraljuk. 3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután gézen, vagy textilpelenkán át lecsöpögtetjük. Így kb. 1 liternyi levelet kapunk, melyet egy kis citromlével és ízlés szerint fahéjjal felforralunk, habját leszedjük, majd kis üvegekbe töltjük és lezárjuk (5 percre a biztonság kedvéért fejre fordítjuk az üvegeket). Hűvös, fénytől védett helyen fél évig is eláll.