Ételtcsakokosan

A vásárokban is okosan

2018. december 6.

Az egyik legszebb, legmeghittebb családi ünnepünk a karácsony. Ezt szem előtt tartva már időben kezdjük meg a felkészülést az ünnepre, hogy ne csak az ajándékvásárlás, tülekedés, konyhai robot és a fáradtság maradjon emlék.

Az ünnepekre a ráhangolódást segítik az immár rendszeresnek mondható karácsonyi vásárok. Jó családi program elmenni egy-egy vásárba, megcsodálni a csillogó fényeket, díszeket, hallgatni az ünnepi zenét, vásárolni, és egy jót falatozni a bőséges ételkínálatból, melegedni, beszélgetni egy pohár forralt bor vagy tea mellett.
Élelmiszerbiztonsági szempontból mire ügyeljünk a vásárok forgatagában?
Általában vásárolható minden, mi „szem-szájnak ingere” (karácsonyi édességek, ehető díszek, sütéshez felhasználható ritka alapanyagok, méz, savanyúság stb.).

 • Csak olyan csomagolatlan kimért édességet (grillázs, törökméz, bonbon, habkarika stb.) vásároljunk meg, ahol a termék kellően védett a cseppfertőzés veszélyétől, adagoláshoz eszköz, csomagolóanyag rendelkezésre áll, az árus keze, öltözéke tiszta, adatai látható helyen vannak kihelyezve. Óvakodjunk az erős, harsogó színű termékektől, hiszen nem ételfestéket kívánunk fogyasztani vagy ajándékozni. Fontos, hogy a vásárolni kívánt édességek allergéntartalmáról is tudjunk tájékozódni.
 • Csomagolt édességek esetén szánjunk rá időt, nézzük meg alaposan a vásárolni kívánt terméket (van-e rajta címke, a címke tartalmazza-e a szükséges terméktájékoztatást: az élelmiszer neve, az összetevők felsorolása, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok felsorolása, minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő, különleges tárolási vagy felhasználási feltételek; gyártó/forgalmazó neve, címe; tápértékjelölés). Nézzük meg alaposan az árusítás helyét, kellően rendezett, tiszta-e, nézzük meg az árus kezét, öltözékét is.
 • Dió, mandula, mogyoró, gesztenye, déli gyümölcs, aszalt gyümölcs vásárlásakor nézzük meg jól a terményeket, szennyezett, kártevő jelenlétére utaló (molyos, féregrágta, penészes) egyéb módon sérült terményt ne vásároljunk meg. Citrusfélék esetében tájékozódjunk a vásárlás helyén a gyümölcsök héjának kezeléséről. Ne felejtsük el, hogy gombaölő szerrel kezelt héjú gyümölcsnek csak a belseje fogyasztható. Csomagolatlan, fogyasztásra közvetlenül alkalmas termékek (pl. aszalt gyümölcsök) esetében is fontos a cseppfertőzés elleni védelem biztosítása. Fontos, hogy az árut és az árust tudjuk azonosítani. Fontos, hogy látható helyen legyen a termények származási helye, a forgalmazó neve.
 • Kistermelői termékek, méz vásárlásakor is tájékozódjunk. Vásáron, rendezvényen, a termék csomagolásán fel kell tüntetni: a kistermelő nevét, címét vagy gazdaságának címét, a termék nevét és a minőségmegőrzési időtartamát vagy fogyaszthatósági idejét, a fogyaszthatósági időtartammal rendelkező termékek esetén a tárolási hőmérsékletet, és a termék tömegét is. Csomagolatlan kistermelői terméknél a kihelyezett termék előtt a kistermelő nevét, címét vagy a gazdaság helyének címét, valamint a termék nevét kell feltüntetni. Mézet értelemszerűen csomagolva árusítanak, leginkább befőttesüvegekben, ennek megfelelően kötelező minden jelölési előírást betartani (termelő/forgalmazó neve, címe/gazdaság címe, megnevezése „termelői” jelzéssel, minőségmegőrzési ideje, tárolási feltételek). Mézkészítmények címkéjén az összetevőket is fel kell tüntetni.


Nézelődés, vásárlás után bizony jólesik egy kis harapnivaló elfogyasztása is. Azonban ez sem veszélytelen.

 • Csak ott álljunk meg, ahol beazonosítható a fogyasztás helye (vállalkozás neve, címe legyen látható helyen kiírva). Legyen helyünk az étel nyugodt elfogyasztásához, legyen tiszta az etetőpult, az asztal, a szék, ne legyenek szétdobálva a korábban ott fogyasztók tányérjai, ételmaradéka, szalvétái. Legyenek elérhető, látható helyen a fedeles hulladékgyűjtő kukák, zsákok.
 • Olyan ételt válasszunk, amely – jellegétől függően – láthatóan frissen készült, meleg, gőzölög a hidegben. A hidegen fogyasztandó ételeket (pl. kocsonya) télen is a jellegüknek megfelelő hőmérsékleten kell tartani, nem biztos, hogy a levegő hőmérséklete elegendő hűtést biztosít.
 • Az étel mind a készítés, mind a kínálás során legyen védett a portól, szennyeződéstől, cseppfertőzéstől. Álljon rendelkezésre kellő számú adagolóeszköz (kanál, villa, vágódeszka, kés, csipesz, lapát). Az ételt készítők és kiszolgálók legyenek tiszta öltözetben, kezük legyen tiszta, megjelenésük legyen ápolt, gondozott.
 • A vásárokba kitelepült vendéglátó pavilonokban, sátrakban nincs minden esetben mosogatási lehetőség, ilyen helyeken csak egyszer használatos, eldobható edényekben szabad az ételeket kiszolgálni, egyszer használatos evőeszközöket kell biztosítani.
 • Sorban állás közben figyeljük meg az elkészült ételek, sültek tálalási módját: rászedik-e a frissen készült ételt a tálcán, tálban lévő maradékra, vagy új, tiszta tálcára, tálba tálalnak. Rászedés esetén álljunk ki a sorból, és biztonságosabb büfét keresve menjünk tovább.
 • Nézzük meg az ételízesítők kínálási módját, szószos flakonok állapotát, tisztaságát.
 • Kérjünk bátran szalvétát a kenyérszeletek, kifli stb. megfogásához, kezünk étkezés utáni megtisztításához.
 • Érzékeny fogyasztók (ételallergia, -intolerancia) győződjenek meg a fogyasztói tájékoztatás meglétéről.
 • Forralt bor, tea vásárlása előtt is nézzünk szét alaposan, nézzük meg az italt készítő kezét, ruháját, olvassuk el az italra vonatkozó információkat. Figyeljük meg a készítés módját (pl. citrusfélék szeletelése, keverés, adagolóeszköz állapota, poharak bögrék tisztasága).

Válasszuk meg jól a helyet, ahol ételt kívánunk fogyasztani.
 
És még egy jó tanács: készüljünk előre az utcai ételfogyasztásra, tegyünk a táskánkba kéztisztításra alkalmas törlőkendőt, amelyet pl. kürtőskalács, lángos (langalló) elfogyasztása előtt és után is használhatunk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Ünnep

eteltcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató