Ételtcsakokosan

Mire jó a maghőmérő?

2018. június 13.

food safety cooking
A maghőmérő egy olyan, érzékelővel ellátott kézi hőmérő, amelynek a segítségével az élelmiszer belsejében lévő hőmérséklet megmérhető. Az élelmiszer legvastagabb, belső részeiben ugyanis a külső hőmérsékletváltozás – melegítés vagy hűtés – sokkal lassabban zajlik le. Emiatt az élelmiszerek belsejében tovább tart a nem kívánatos langyos hőmérséklet.
A maghőmérő segítségével jól ellenőrizhető, hogy lezajlott-e a biztonságos hőkezelés, ami az étel „legvastagabb pontján” mérve legalább 2 percig tartó 72 °C-ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot jelent. Fontos a maghőmérő érzékelőjének tisztántartása, használat utáni lemosása, mert azzal is bejuttatható a nem kívánt szennyezés és fertőzés az élelmiszerbe.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Matyi és a fánk

eteltcsakokosan

Miért jó az otthon készült ebéd?

eteltcsakokosan

Uborka, a szuperzöldség – eláruljuk, mért!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató