A maghőmérő egy olyan, érzékelővel ellátott kézi hőmérő, amelynek a segítségével az élelmiszer belsejében lévő hőmérséklet megmérhető. Az élelmiszer legvastagabb, belső részeiben ugyanis a külső hőmérsékletváltozás – melegítés vagy hűtés – sokkal lassabban zajlik le. Emiatt az élelmiszerek belsejében tovább tart a nem kívánatos langyos hőmérséklet.
A maghőmérő segítségével jól ellenőrizhető, hogy lezajlott-e a biztonságos hőkezelés, ami az étel „legvastagabb pontján” mérve legalább 2 percig tartó 72 °C-ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot jelent. Fontos a maghőmérő érzékelőjének tisztántartása, használat utáni lemosása, mert azzal is bejuttatható a nem kívánt szennyezés és fertőzés az élelmiszerbe.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom