Ételtcsakokosan

Mire jó a maghőmérő?

2018. június 13.

food safety cooking
A maghőmérő egy olyan, érzékelővel ellátott kézi hőmérő, amelynek a segítségével az élelmiszer belsejében lévő hőmérséklet megmérhető. Az élelmiszer legvastagabb, belső részeiben ugyanis a külső hőmérsékletváltozás – melegítés vagy hűtés – sokkal lassabban zajlik le. Emiatt az élelmiszerek belsejében tovább tart a nem kívánatos langyos hőmérséklet.
A maghőmérő segítségével jól ellenőrizhető, hogy lezajlott-e a biztonságos hőkezelés, ami az étel „legvastagabb pontján” mérve legalább 2 percig tartó 72 °C-ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot jelent. Fontos a maghőmérő érzékelőjének tisztántartása, használat utáni lemosása, mert azzal is bejuttatható a nem kívánt szennyezés és fertőzés az élelmiszerbe.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ételek stressz ellen

eteltcsakokosan

Az egész dobozt ki kell dobjam?…

eteltcsakokosan

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató