Ételtcsakokosan

Szoktatok töklámpást faragni?

2016. október 28.

Egyetek sütőtököt, mert ilyenkor ősszel terem és ekkor legmagasabb a C-vitamin tartalma, valamint sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Vicces a színe és sokféle sós vagy édes étel is készíthető belőle, amiket érdemes megkóstolni. Ami a csúcspont, hogy lámpás is készíthető belőle!

A töklámpás legendája

A töklámpás neve angolul Jack O’Lantern, aki egy ír legenda szerint egy részeges kovács volt. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni.

autumn-218804_640

Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogyha leengedi az ördögöt a fáról, (mivel Jack életében sok rosszat tett) nem kerülhet, azaz nem engedi be a pokolba. Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt.

Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, az örökké izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a takarmányrépa, az idők során tökké átalakult, lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.

A töklámpás elkészítése egyszerű, bár kis segítséget igényel

  • Rajzoljátok rá a mintát a külsejére: lehet arc, szellem, macska, boszorkány-forma vagy bármi, ami eszetekbe jut.
  • Szüleitek vagy nagyobb testvéretek segítségével vágjátok le a tetejét és jöhet a belső rész kikanalazása. A magok mellett minél több „tökhúst” vájjatok ki és tegyétek egy tálba.
  • Szintén felnőtt segítségével, egy éles késsel döfjétek át a tököt és a rajz mentén vágjátok ki a mintát. Ha a segítőtök a nagy késsel végezett, Ti egy kis késsel vagy kanállal kiegyenesíthetitek, finomíthatjátok az alkotást.  Legvégül töröljétek le a törmeléket. Figyeljetek arra, hogy a gyertya fénye majd mindenhol ki tudjon világítani.
  • Tegyetek bele egy gyertyát, gyújtsátok meg és kergessétek el a szellemeket! Na jó, büszkélkedjetek a művetekkel. 🙂

toklampas

A kikanalazott húsból szüleitek segítségével tudtok sütőtökkrémlevest, sütőtökkrémet készíteni, de a magokról sem szabad megfeledkezni, mert megpirítva finom és egészséges rágcsi.

 

Fotó: youngpeople.ndcsbuzz.org.uk

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi van egy tál ételben? – Interjú Bernáth Józseffel

eteltcsakokosan

Mi alapján állapítják meg… ?

eteltcsakokosan

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató