Ételtcsakokosan

Kerüljük a hazai élelmiszereket?…

2020. július 2.
olvker.jpg

Jobban járunk, ha kerüljük a hazai élelmiszereket, sőt bármilyen hazai árut? Az import termékek biztonságosabbak, jobban, szigorúbban ellenőrzöttek?

Éppen ellenkezőleg! A hazai élelmiszerek vásárlását és fogyasztását javasoljuk előnyben részesíteni. A legegyszerűbbre gondolva, a hosszabb szállítási idő nagyobb kockázatot jelenthet minden élelmiszernél.
A hatósági ellenőrzést tekintve nincs különbség, mind a hazai, mind a tagállamokból vagy az unión kívüli, úgynevezett harmadik országból származó élelmiszerek kockázat alapú ellenőrzését folyamatosan végzik az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság országos ellenőrzési rendszere hivatott biztosítani, hogy kiszűrjük a nem megfelelő minőségű vagy hamisított, esetleg élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő élelmiszereket a teljes élelmiszerláncból.
Kockázatbecslés alapján kerül meghatározásra az ellenőrzések és mintavételek száma az ellenőrzendő létesítmények és termékcsoportok vonatkozásában.
Az előállított és forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosságának garantálásához a hatósági ellenőrzések mellett az élelmiszer-vállalkozások önellenőrzési tevékenysége is jelentős mértékben hozzájárul. A hatósági vizsgálatok rendszere tehát kiegészül az élelmiszer-vállalkozások önellenőrzés keretében végzett vizsgálataival, melynek megtörténtét a hatóság felügyeli. A két ellenőrzési rendszer kellő mértékben biztosítja az élelmiszerbiztonságot.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fagylalt

eteltcsakokosan

A jó sonka titka

eteltcsakokosan

Ugye Ti sem tapogatjátok meg puszta kézzel a péksüteményeket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató