Ételtcsakokosan

Megfontoltan gyűjtsünk medvehagymát

2020. március 17.

Itt a tavasz, indul az élet erdőn, mezőn, kertekben egyaránt. A gyenge télnek köszönhetően a megszokottnál korábban kezdődött idén a medvehagymaszezon.

A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő-szervrendszerre egyaránt. Ha magunk gyűjtjük a medvehagymát, akkor gyűjtés előtt tájékozódjunk az adott területről a területet kezelő erdőgazdaságnál vagy Nemzeti Park Igazgatóságon. Kereskedelmi célú gyűjtéshez mindenképpen engedély szükséges, amit a terület tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állít ki. Saját fogyasztásra állami erdőben szabad gyűjteni (kivéve a természetvédelmi területeken), naponta legfeljebb 2 kg-ot.
A medvehagymát lehetőleg a szezon elején gyűjtsük, amikor még a hozzá hasonló gyöngyvirág levelei nem bújtak elő, így könnyebb megelőzni a két növény összetévesztését. Ha levél megdörzsölve hagymaszagú, akkor a medvehagymával van dolgunk, a gyöngyvirágnak nincs ilyen illata. A gyöngyvirág levele mérgező, elfogyasztása súlyosabb esetben halált is okozhat, tehát a tévesztés komoly következményekkel járhat. Éppen ezért ne vásároljunk alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket!
Akár magunk gyűjtjük, akár vásároljuk a medvehagymát, felhasználás előtt feltétlenül mossuk meg alaposan!
A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymát minden esetben jelölni kell, a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó neve és címe, valamint a származási ország feltüntetése kötelező. Ellenőrzéskor a medvehagyma eredetét igazolni kell (pl. számla, vagy szállítólevél stb. bemutatásával). A jelöletlen, ismeretlen eredetű terméket a hatóság megsemmisítheti, a forgalmazóval szemben bírságot szabhat ki.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hidratálás télen is – csecsemők

eteltcsakokosan

Ki is volt az a chicagói Szathmáry Lajos?

eteltcsakokosan

Felhasználható még?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató