Ételtcsakokosan

Fürtös vitaminbomba – A ribizli

2018. június 26.

A ribiszke rendkívül sokoldalú. Kivételes zamata, kellemes íze miatt nagy örömmel fogyasztja minden korosztály. Emellett egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag bogyós gyümölcs, ami miatt mindenkinek ajánljuk a fogyasztását.

ribizlik
A ribizli fajták nagyon magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, de B1-, B2-, B6- és E-vitaminban is bővelkednek. Az elengedhetetlen ásványi anyagok közül kalcium-, foszfor-, magnézium-, nátrium- és vastartalmának köszönhetően sem hanyagolhatjuk el a fogyasztását.
Ribizli a kertben
Ribizlibokrot ültethetünk tavasszal és ősszel is egyaránt, legjobb, ha kevésbé árnyékoló gyümölcsfák közé, vagy sort alkotva 1,5–2 méter távolságra telepítjük egymástól. A ribizli ültetése előtt a bokrot áztassuk vízbe egy-két órára, majd a kiásott gödörbe szórjunk érett marhatrágyát, fedjük le porhanyós földdel, állítsuk bele a növényt és töltsük fel félig földdel, ezt követően bő vízzel locsoljuk meg. Következő lépésként a gödröt a kiásott földdel töltsük talajszintig, tömörítsük, majd locsoljuk bőségesen. Valamint nem árt elfelejtenünk, hogy a jó terméshozam elérése érdekében a fiatal vesszőket folyamatosan ritkítanunk kell.
ribiz
Felhasználása
A ribizlit legjobb, ha önmagában frissen vagy az édesebb szájúak kedvéért porcukrozva, esetleg tejszínhabbal fogyasztjuk. Magas C-vitamin-tartalmát akkor is megőrizhetjük, ha szörpöt készítünk belőle. Ezenkívül készíthetünk belőle lekvárt, dzsemet, még bort is, de finom alkotóeleme lehet süteményeinknek is. A ribizli növényi rostokban gazdag, zsírégető tulajdonsága miatt a fogyókúrázók egyik kedvenc gyümölcse. Leveléből teát is készíthetünk, ami vizelethajtó hatása mellett magas vérnyomásra és vesebetegség esetén is alkalmazható.
ribi
Mire figyeljünk vásárlás során?
Felhasználástól függetlenül, mindig friss, ép, nyomódástól, kórokozóktól és azok kártételétől, idegen anyagoktól és szagoktól mentes terméseket válogassunk. Hazaúton ügyeljünk, hogy a kosarunk legtetején szállítsuk, majd hazaérve egyből tegyük hűtőbe a friss árut.
A ribizli esetében érdemes betartani a maximális 2-3 napig tartó hűtőszekrényben történő tárolást, viszont fagyasztóban több hónapon keresztül is elállhat.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Végre megérkezett a lecsó szezon

eteltcsakokosan

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

eteltcsakokosan

Mi a különbség az élelmiszer-fertőzés és az élelmiszer-mérgezés között?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató