Ételtcsakokosan
sziniespite.jpg-1024x308

Rengeteg friss, helyi zöldséget találni a piacon és a boltokban. Íme egy gyorsan elkészíthető recept, ami színesebbé teszi a napot, piknikre, ebédre és vacsorára is jó választás.
sziniespite.jpg-1024x308
Hozzávalók:
Töltelékhez

  • ½ póréhagyma
  • 1 répa
  • ½ pritamin paprika
  • 10 dkg bacon
  • 25 dkg sonka
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg félkemény sajt (mozzarella, trappista, ami otthon van)
  • 2 ek mustár
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem

Tésztához

  • 25 dkg liszt
  • ½ teáskanál só
  • bors
  • 12½ dkg hideg vaj
  • 5 evőkanál hideg víz

A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, megborsozzuk, a hideg vajat kis kockákra vágva beledobjuk a lisztbe, és robotgéppel addig keverjük, míg morzsás nem lesz. Miután kész a morzsa, a hideg vízből 5 evőkanálnyit hozzáöntjük összedolgozzuk a pite tésztáját. Utána folpackba csavarva a hűtőben hagyjuk pihenni 20-30 percig.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Felaprítjuk a szalonnát, a póréhagymát, a paprikát, mindent egyszerre beletesszük egy serpenyőbe belereszeljük a répát és addig pirítjuk, míg a szalonna zsírja kiolvad. Felkockázzuk a sonkát és felaprítjuk a petrezselymet, majd a sercegő szalonnás alaphoz tesszük. Borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és ráreszeljük a sajtokat.

Mindeközben a tésztát kivesszük a hűtőből és elosztjuk két részre 1/3-2/3 arányban. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk nagyobb gombócot, béleljük vele a kivajazott, kb. 25 cm átmérőjű, piteformát.

Amint a sajtot belereszeltük a serpenyőbe, gyorsan összeforgatjuk és a tésztára terítjük a tölteléket, kinyújtjuk a kis gombóc tésztát és beterítjük vele a pitét. Vizes kézzel összenyomkodjuk a széleit, hogy lezáródjon, a tetejére késsel pár szúrást ejtünk, hogy a gőz ott távozzon. Majd 180-200° C fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sül.

Tipp:

  • A pite mellé retekből és újhagymából álló saláta illik a legjobban.
  • Ha nincs időnk a pitetészta elkészítéséhez, használhatunk kész leveles tésztát is.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
  • A zöldségeket megbízható forrásból szerezzük be, az előkészületek során alaposan tisztítsuk meg őket.
  • A petrezselymet aprítás előtt mossuk meg, csepegtessük le.
  • Használjunk külön vágódeszkát a húsfélék felszeleteléséhez és külön vágódeszkát a zöldségfélékhez.
  • A maradékot minél hamarabb tegyük hűtőbe és két napon belül fogyasszuk el!
  • A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Így süssünk sült krumplit

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

A nyúl, mint húsvéti jelkép

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató