Ételtcsakokosan
sziniespite.jpg-1024x308

Rengeteg friss, helyi zöldséget találni a piacon és a boltokban. Íme egy gyorsan elkészíthető recept, ami színesebbé teszi a napot, piknikre, ebédre és vacsorára is jó választás.
sziniespite.jpg-1024x308
Hozzávalók:
Töltelékhez

  • ½ póréhagyma
  • 1 répa
  • ½ pritamin paprika
  • 10 dkg bacon
  • 25 dkg sonka
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg félkemény sajt (mozzarella, trappista, ami otthon van)
  • 2 ek mustár
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem

Tésztához

  • 25 dkg liszt
  • ½ teáskanál só
  • bors
  • 12½ dkg hideg vaj
  • 5 evőkanál hideg víz

A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, megborsozzuk, a hideg vajat kis kockákra vágva beledobjuk a lisztbe, és robotgéppel addig keverjük, míg morzsás nem lesz. Miután kész a morzsa, a hideg vízből 5 evőkanálnyit hozzáöntjük összedolgozzuk a pite tésztáját. Utána folpackba csavarva a hűtőben hagyjuk pihenni 20-30 percig.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Felaprítjuk a szalonnát, a póréhagymát, a paprikát, mindent egyszerre beletesszük egy serpenyőbe belereszeljük a répát és addig pirítjuk, míg a szalonna zsírja kiolvad. Felkockázzuk a sonkát és felaprítjuk a petrezselymet, majd a sercegő szalonnás alaphoz tesszük. Borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és ráreszeljük a sajtokat.

Mindeközben a tésztát kivesszük a hűtőből és elosztjuk két részre 1/3-2/3 arányban. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk nagyobb gombócot, béleljük vele a kivajazott, kb. 25 cm átmérőjű, piteformát.

Amint a sajtot belereszeltük a serpenyőbe, gyorsan összeforgatjuk és a tésztára terítjük a tölteléket, kinyújtjuk a kis gombóc tésztát és beterítjük vele a pitét. Vizes kézzel összenyomkodjuk a széleit, hogy lezáródjon, a tetejére késsel pár szúrást ejtünk, hogy a gőz ott távozzon. Majd 180-200° C fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sül.

Tipp:

  • A pite mellé retekből és újhagymából álló saláta illik a legjobban.
  • Ha nincs időnk a pitetészta elkészítéséhez, használhatunk kész leveles tésztát is.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
  • A zöldségeket megbízható forrásból szerezzük be, az előkészületek során alaposan tisztítsuk meg őket.
  • A petrezselymet aprítás előtt mossuk meg, csepegtessük le.
  • Használjunk külön vágódeszkát a húsfélék felszeleteléséhez és külön vágódeszkát a zöldségfélékhez.
  • A maradékot minél hamarabb tegyük hűtőbe és két napon belül fogyasszuk el!
  • A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezerarcú karamell

eteltcsakokosan

Hűtőtáskák kavalkádja

eteltcsakokosan

Válasszunk kétmillióból!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató