Ételtcsakokosan

Raclette, a hűvös napok megmentője

2017. szeptember 28.

Mikor az idő már zordabbra vált és a meleg lakásban ülve idézzük fel a nyár hangulatát és gondolunk vissza jó szívvel vidám baráti beszélgetésekre és a parázsra csöppent grillkolbász sercegő hangjára, fűszeres illatára…

Raclette

…akkor ne is tétlenkedjünk tovább, mert remek ötletet tartogat mai cikkünk, hogyan folytassuk ezeket az összejöveteleket az étkező asztalon. Ennek egyik – nálunk még kevésbé használatos módja – a Svájcból ismert raclette sütő. Mi is az a raclette? Hogyan használjuk? Mire figyeljünk? Hogyan együk helyesen a raclettet?

Kezdjük mindjárt a névvel, mi is az a raclette. Az eredeti raclette valójában egy, a svájci Wallis kantonból származó, tehéntejből készült sajt, melynek zsírtartalma 50% körül van, ezért könnyen olvad és tulajdonképpen ebben áll a raclette lényege. Egyes mondák szerint a havasokban élő pásztorok fedezték fel az olvasztott sajt felhasználásnak sokszínűségét, amikor a tűz mellett a kövön olvadozó sajtot ráöntötték a kenyérre, krumplira és savanyú uborkával fogyasztották.

A raclette sajt ízvilágában ne keressünk különösebb jellegzetességet, mert pont a hozzá sütött, vagy tálalt, héjában sült krumpli és a fűszeres hús ad karaktert az olvasztott sajtnak. Így mozzarellával vagy más semlegese ízű sajttal is helyettesíthető. A hangsúly úgyis a közösen eltöltött időn és a barátokkal elkészített vacsorán van.

Persze a jó hangulat alapja, hogy finom ételt készítünk, és ha már sajtolvasztás, akkor érdemes beszerezni egy raclette sütőt. Az asztal közepén beüzemeljük a sütőt, kis lapátokba felkockázzuk a sajtot, ezeket behelyezzük a sütőbe, és amíg a tetején sül a hús vagy a krumpli, addig szépen lassan megfelelő állagúra olvad a sajt, nincs is más teendő mit óvatosan ráönteni a tányérra szedett köretre.

Annak ellenére, hogy Magyarországon kevésbé elterjedt a raclette grillezés, érdemes kutakodni a világhálón, hiszen számos ízletes recept fellelhető, ezen kívül egy baráti összejövetel ékes fénypontja lehet. Ráadásul nagy előnye, hogy nem kell órákat bíbelődni a vacsorával, hiszen mindössze az alapanyagokat kell előkészíteni hozzá.

Élelmiszerbiztonsági szempontból a raclette sütő esetében is fontos bizonyos szempontokat figyelembe venni. Mivel a sütőben lévő lapátok, amibe a sajtokat helyezzük teflonos borításúak, mindenképp fa eszközzel segítsük az olvasztott sajt kiöntését, nehogy sérüljön a felület.

A konyhai eszközök tisztítása és tisztán tartása alapvető feltétele egy biztonságos és sikeres grillezésnek, a sajtos lapátkákat érdemes közvetlenül a felhasználás után elmosni, beáztatni, hogy a rásült sajt is könnyedén lejöjjön.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Le a kilókkal!

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a görögdinnyéről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató