Mikor az idő már zordabbra vált és a meleg lakásban ülve idézzük fel a nyár hangulatát és gondolunk vissza jó szívvel vidám baráti beszélgetésekre és a parázsra csöppent grillkolbász sercegő hangjára, fűszeres illatára…
…akkor ne is tétlenkedjünk tovább, mert remek ötletet tartogat mai cikkünk, hogyan folytassuk ezeket az összejöveteleket az étkező asztalon. Ennek egyik – nálunk még kevésbé használatos módja – a Svájcból ismert raclette sütő. Mi is az a raclette? Hogyan használjuk? Mire figyeljünk? Hogyan együk helyesen a raclettet?
Kezdjük mindjárt a névvel, mi is az a raclette. Az eredeti raclette valójában egy, a svájci Wallis kantonból származó, tehéntejből készült sajt, melynek zsírtartalma 50% körül van, ezért könnyen olvad és tulajdonképpen ebben áll a raclette lényege. Egyes mondák szerint a havasokban élő pásztorok fedezték fel az olvasztott sajt felhasználásnak sokszínűségét, amikor a tűz mellett a kövön olvadozó sajtot ráöntötték a kenyérre, krumplira és savanyú uborkával fogyasztották.
A raclette sajt ízvilágában ne keressünk különösebb jellegzetességet, mert pont a hozzá sütött, vagy tálalt, héjában sült krumpli és a fűszeres hús ad karaktert az olvasztott sajtnak. Így mozzarellával vagy más semlegese ízű sajttal is helyettesíthető. A hangsúly úgyis a közösen eltöltött időn és a barátokkal elkészített vacsorán van.
Persze a jó hangulat alapja, hogy finom ételt készítünk, és ha már sajtolvasztás, akkor érdemes beszerezni egy raclette sütőt. Az asztal közepén beüzemeljük a sütőt, kis lapátokba felkockázzuk a sajtot, ezeket behelyezzük a sütőbe, és amíg a tetején sül a hús vagy a krumpli, addig szépen lassan megfelelő állagúra olvad a sajt, nincs is más teendő mit óvatosan ráönteni a tányérra szedett köretre.
Annak ellenére, hogy Magyarországon kevésbé elterjedt a raclette grillezés, érdemes kutakodni a világhálón, hiszen számos ízletes recept fellelhető, ezen kívül egy baráti összejövetel ékes fénypontja lehet. Ráadásul nagy előnye, hogy nem kell órákat bíbelődni a vacsorával, hiszen mindössze az alapanyagokat kell előkészíteni hozzá.
Élelmiszerbiztonsági szempontból a raclette sütő esetében is fontos bizonyos szempontokat figyelembe venni. Mivel a sütőben lévő lapátok, amibe a sajtokat helyezzük teflonos borításúak, mindenképp fa eszközzel segítsük az olvasztott sajt kiöntését, nehogy sérüljön a felület.
A konyhai eszközök tisztítása és tisztán tartása alapvető feltétele egy biztonságos és sikeres grillezésnek, a sajtos lapátkákat érdemes közvetlenül a felhasználás után elmosni, beáztatni, hogy a rásült sajt is könnyedén lejöjjön.