Ételtcsakokosan

Melyik krumpli mire jó?

2016. december 8.

Sokszor előfordul, főleg kezdő háziasszonyokkal, hogy a rakott krumplihoz használt burgonya kásás állagú és szétesnek a szeletek, vagy a burgonyapüré nem eléggé krémes. A csomagoláson található betűk eligazítanak minket arról, hogy mely burgonyát milyen ételhez érdemes használni.

potato-1700583_640

A – SALÁTÁNAK VALÓ, nem szétfövő burgonya. Ezeket a fajtákat érdemes használni saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyaételek készítéséhez.

Ételtippek: majonézes burgonyasaláta, ecetes burgonyasaláta, rakott krumpli

Ilyen fajta például a Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata

B – FŐZNIVALÓ, nem szétfövő burgonya, ami főzéshez, raguk készítéséhez ajánlott.

Ételtippek: paprikás krumpli, krumplifőzelék, rakott krumpli

Ilyen fajta például: Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlet, Roco, Rosara

C – SÜTNIVALÓ, enyhén szétfövő burgonya, ezeket sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré/pehely alapanyagnak válasszuk.

Ételtippek: héjában sült krumpli, hasábburgonya, gnocchi, krumplis tészta

Ilyen fajta például: Agria, Arany chipke (chipsnek), Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady

A burgonyafajták főzési típusát elsősorban a gumók keményítőtartalma határozza meg, ami jellemző a fajtára. Ez azt jelenti, hogy egy adott fajtájú burgonya gumója a termesztés-technológiától és az időjárási viszonyoktól enyhén befolyásoltan, de mindig közel azonos keményítőtartalmú lesz.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tortilla recept Bernáth Józseftől

eteltcsakokosan

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült

szucseva

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató