Ételtcsakokosan

Melyik krumpli mire jó?

2016. december 8.

Sokszor előfordul, főleg kezdő háziasszonyokkal, hogy a rakott krumplihoz használt burgonya kásás állagú és szétesnek a szeletek, vagy a burgonyapüré nem eléggé krémes. A csomagoláson található betűk eligazítanak minket arról, hogy mely burgonyát milyen ételhez érdemes használni.

potato-1700583_640

A – SALÁTÁNAK VALÓ, nem szétfövő burgonya. Ezeket a fajtákat érdemes használni saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyaételek készítéséhez.

Ételtippek: majonézes burgonyasaláta, ecetes burgonyasaláta, rakott krumpli

Ilyen fajta például a Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata

B – FŐZNIVALÓ, nem szétfövő burgonya, ami főzéshez, raguk készítéséhez ajánlott.

Ételtippek: paprikás krumpli, krumplifőzelék, rakott krumpli

Ilyen fajta például: Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlet, Roco, Rosara

C – SÜTNIVALÓ, enyhén szétfövő burgonya, ezeket sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré/pehely alapanyagnak válasszuk.

Ételtippek: héjában sült krumpli, hasábburgonya, gnocchi, krumplis tészta

Ilyen fajta például: Agria, Arany chipke (chipsnek), Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady

A burgonyafajták főzési típusát elsősorban a gumók keményítőtartalma határozza meg, ami jellemző a fajtára. Ez azt jelenti, hogy egy adott fajtájú burgonya gumója a termesztés-technológiától és az időjárási viszonyoktól enyhén befolyásoltan, de mindig közel azonos keményítőtartalmú lesz.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szolgálatba állt Nébo

eteltcsakokosan

Marcipán

eteltcsakokosan

A hatékony bevásárlás titka

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató