Ételtcsakokosan

Szilveszteri vacsora

2016. december 26.

Nosztalgikus menüt ajánlunk Nektek Szilveszter estéjére: húsleves csészében, frissen sült sajtos lángossal, sertéskaraj zöldmetélttel, petrezselymes sárgarépával, karfiollal, savanyúsággal, gesztenyepürén tálalt narancsfagylalt.
85162
Sajtos lángos
“Burgonyás, köménymagos kenyértésztát készítek, téglányalakú vékony lapokra nyujtom és vágom. 8 cm széles és 20 cm hosszú legyen. Az egyik felére vékonyan szeletelt ementháli sajtot rakok, megsózom, kissé paprikázom. A tészta másik felét ráhajtom, széleit megnyomkodom, forró zsírban kisütöm.”
Disznókaraj
“A gerinchúst sűrűn bevagdosom, megmosom, sózom, lábosba rakom, tetejét meghintem köménymaggal, esetleg egy gerezd fokhagymával bedörzsölöm. Egy kisbögre vizet öntök alája, és a tűzhelyen párolom, közben kis melegvízzel öntözöm, amíg meg nem puhul. Aztán a sütőbe teszem, hogy szép pirosra süljön. Szebben tálalható, kivált hidegen, ha leválasztottam a csontjáról és úgy sütöm meg. A megmaradt gerincrészt elvagdosom és becsinált levesnek használom.”
Narancsfagylalt
“4 tojás sárgájához hozzáadok 1/4 kg vaníliás cukrot, 2 narancs levét, 1 kanál rumot, 2 narancs hajszálvékonyra vágott elaprózott héját, 4 kanál tejet. Gőzön sűrűre főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverek 1/2 liter tejszínt és fagyasztódobozba teszem.”
 
Forrás: dr. Heves Sándorné: Az ideális háztartás (Budapest, 1934)
Fotó forrás: fortepan.hu/Császy Alice

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Borbetegségek

eteltcsakokosan

Diót télire

eteltcsakokosan

Mivel szeleteled a kenyeret?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató