Nosztalgikus menüt ajánlunk Nektek Szilveszter estéjére: húsleves csészében, frissen sült sajtos lángossal, sertéskaraj zöldmetélttel, petrezselymes sárgarépával, karfiollal, savanyúsággal, gesztenyepürén tálalt narancsfagylalt.
Sajtos lángos
“Burgonyás, köménymagos kenyértésztát készítek, téglányalakú vékony lapokra nyujtom és vágom. 8 cm széles és 20 cm hosszú legyen. Az egyik felére vékonyan szeletelt ementháli sajtot rakok, megsózom, kissé paprikázom. A tészta másik felét ráhajtom, széleit megnyomkodom, forró zsírban kisütöm.”
Disznókaraj
“A gerinchúst sűrűn bevagdosom, megmosom, sózom, lábosba rakom, tetejét meghintem köménymaggal, esetleg egy gerezd fokhagymával bedörzsölöm. Egy kisbögre vizet öntök alája, és a tűzhelyen párolom, közben kis melegvízzel öntözöm, amíg meg nem puhul. Aztán a sütőbe teszem, hogy szép pirosra süljön. Szebben tálalható, kivált hidegen, ha leválasztottam a csontjáról és úgy sütöm meg. A megmaradt gerincrészt elvagdosom és becsinált levesnek használom.”
Narancsfagylalt
“4 tojás sárgájához hozzáadok 1/4 kg vaníliás cukrot, 2 narancs levét, 1 kanál rumot, 2 narancs hajszálvékonyra vágott elaprózott héját, 4 kanál tejet. Gőzön sűrűre főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverek 1/2 liter tejszínt és fagyasztódobozba teszem.”
Forrás: dr. Heves Sándorné: Az ideális háztartás (Budapest, 1934)
Fotó forrás: fortepan.hu/Császy Alice
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom