Ételtcsakokosan

Fiatal korban, tudatosan

2018. június 7.

Mindennapi tevékenységeinkhez kapcsolódó szokásaink egész életünk során elkísérnek minket. Általában nem tudatosul bennünk, hogy köztük esetleg rossz berögződések is lehetnek, amelyek negatív következménnyel járhatnak. Ilyen következmény lehet az élelmiszerpazarlás is.

sopkkaja
A hazai háztartásokban fejenként átlagosan 68 kg élelmiszerhulladék csaknem fele ugyanis egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehetne. E tények ismeretében érdemes elgondolkodnunk: hogyan tudnánk hatással lenni erre a már egészen fiatal korban kialakult magatartásra? Ezt a feladatot tűzte ki maga elé a Maradék nélkül iskolai programja.
A program az általános iskolásokat célozza meg. Az ő esetükben a szemléletformálás még rendkívül eredményes, hiszen e korosztály sajátossága, hogy könnyedén sajátít el új információkat, és – ellentétben a felnőttekkel – erőfeszítés nélkül alakítható mindennapi rutinná a megszerzett ismeret.
A 2018 tavaszán induló projekt gerince egy gazdagon illusztrált, hasznos praktikákkal tűzdelt ismeretterjesztő anyag. A tananyag, amely a www.maradeknelkul.hu honlapról ingyenesen letölthető, pedagógusok támogatásával készült. A Maradék nélkül honlapján az előadásokat támogató diasorok is elérhetőek, amelyeket a pedagógusok saját tanóráikba beépítve felhasználhatnak a számukra megfelelő formában, hiszen szabadon szerkeszthetők.
A lelkes pedagógusok mellett az érdeklődő iskolákban a Nébih munkatársai is tartanak interaktív, játékos foglalkozásokat. Eddigi látogatásaik során csaknem 1000 gyerekkel találkozhattak. Ez a létszám a jövőben csak növekedni fog, hiszen az iskolák részéről folyamatos az érdeklődés az ingyenesen elérhető program iránt.
A program bevezetését a Nébih egy 4 fordulós kvízjátékkal támogatta, amelyen 4–6. osztályos diákok vehettek részt. A gyerekek nemcsak a megszerzett tudásukat tudták kamatoztatni, hanem kreativitásukat is összemérhették egy videó elkészítése révén. A két legeredményesebb osztály jutalma egy egyhetes, tematikus nyári táborozás Szilvásváradon.
Meggyőződésünk, hogy a most befektetett munka eredményeképp, a programban részt vevő gyerekek a jövő felelősségteljes fogyasztóivá válnak majd. A projekt jövőbe mutató elemei mellett jelentőséget tulajdonítunk annak is, hogy a gyerekek otthon is mesélnek a tanultakról, ezzel észrevétlenül formálva a család többi tagjának magatartását is.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Folyadékpótlás a hőségben gyógyteákkal

eteltcsakokosan

Így készíts gombás ételeket!

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a burgonyáról tudni érdemes

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató