Ételtcsakokosan

Szilva az ősz üdvöskéje

2020. szeptember 1.

A szilva hazánkban alapvető gyümölcsnek számít, évszázadok óta termesztjük és a legváltozatosabb formákban használjuk fel, a szilvapálinkától a lekváron át a szilvás gombócig.

Alapfajta volt a Besztercei szilva, amelynek apró, de kiváló ízű gyümölcse a tradicionális termékek, pl. szatmári szilvapálinka alapanyaga. Sajnos vírusérzékeny mivolta miatt kiszorult az árutermesztésből, helyét a betegségeknek ellenállóbb, stabilan termő, nagy szemű fajták vették át, pl. C. Lepotica, Stanley, Bluefre. Házikertben viszont lehet a kissé igényesebb vagy nehezebben termeszthető, de finom ízű fajtákkal próbálkozni, pl. Tuleu Gras, Debreceni muskotály.
Vásárlásnál mire figyeljünk?
Ha piacon vesszük a szilvát, akkor figyeljünk az érettségre, a héj hamvassága miatt nehéz a félérett, még kissé zöld gyümölcsöket észrevenni. Az éretlen szilva nem fog utólag beérni, legfeljebb kissé puhább lesz, de az íze nem javul. Figyeljünk arra is, hogy a szilva jól fejlett, egészséges legyen, a torz alak, mézgacsepp, rátapadt levél nem jó jel, fertőzésre, károsítóra utalhat. A friss, egészséges szilvát hűtőben kb. egy hétig, minőségromlás nélkül tárolhatjuk.

Szilvalekvár készítése:

Hozzávalók:

1,5 kg szilva

0,5 kg befőzőcukor, vagy 3:1 arányban

fahéj

Elkészítés:

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. Ízlés szerint feldaraboljuk vagy összeturmixoljuk, majd összekeverjük a befőzőcukorral, és fahéjjal ízesítjük. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk.

Élelmiszerbiztonsági tippek:
Mindig ügyelj arra, hogy megbízható helyen vásárolj. Ne vásárolj ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertben megtermelt zöldség, gyümölcs permetezését követően is ügyelj! Az alapanyagok mindig jó minőségűek legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb dolgozd fel. Ha mégis tárolni kell, a zöldségek, gyümölcsök számára a 10-15 °C az ideális. Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyagot ne használj a befőzéshez. A sérült, romlott termékeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.
A befőzés megkezdése előtt a helyiséget ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket alaposan elmosni, fertőtleníteni vagy kiforrázni. Az üvegeket mosogatószeres vízzel mosd el, meleg vízzel öblítsd, forrázd ki vagy mikrohullámú sütőben forrósítsd át, és tiszta, átvasalt konyharuhára borítsd le, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket dobd pár másodpercre forró vízbe, majd szárítsd le. Az eltenni kívánt gyümölcsöt át kell válogatni – szükség esetén meg kell tisztítani, a hibás részeket kivágni – és alaposan meg kell mosni. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben erős vízsugárral leöblíteni. Alapos mosással a mikrobák és a növényvédőszer-maradékok nagy része is eltávolítható a zöldségek, gyümölcsök felületéről. A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve között is moss alaposan kezet!
Fontos! Soha ne fogyassz el romlás jeleit (pl. gázképződést, penészedést, ízelváltozást) mutató terméket!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire ügyeljünk a tojások tárolásakor?

eteltcsakokosan

Ezeket nézd meg mindig a címkén!

eteltcsakokosan

Édes, mint a méz

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató