Ételtcsakokosan

Mire jó az ételhőmérő?

2020. május 25.

Az élelmiszer hőmérő használatával lehetünk abban biztosak, hogy az elfogyasztani kívánt élelmiszer kellő, biztonságos hőkezelést kapott.

Az ételhőmérő az egyik legfontosabb konyhai eszköz, ennek ellenére csak kevesen használják. Szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel. A legfontosabb, hogy legyünk tisztában a sütés-főzés során szükséges biztonságos hőmérséklettel. Élelmiszer-biztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot.
Tegyük próbára az ételhőmérőt! Készítsünk elő jeges vizet, és mérjük meg a hőmérsékletét. Az olvadó jég hőmérséklete 0°C. Ha a hőmérőnk nem ennyit mutat, a használati utasítás szerint kalibráljuk!
Nagyon fontos, hogy megfelelően helyezzük el az ételhőmérőt, hiszen enélkül nem lesz pontos a mérésünk. Szúrjuk az étel legvastagabb részébe, közben figyeljünk arra,  hogy ne érjen csonthoz, porchoz, zsíros részhez.
Leolvasás előtt mindig várjuk meg, hogy beálljon a hőmérséklet, ez – hőmérő típusától függően – csak néhány másodpercnyi várakozást jelent.
Használat után az ételhőmérőt le kell mosni mosogatószeres (akár fertőtlenítőszeres) vízzel és szárazra kell törölni, ritkán használt hőmérőt a használat előtt is tisztítsunk, öblítsünk le. Ezzel megakadályozhatjuk a keresztszennyeződést.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csomagolva vagy anélkül? – 3. rész

eteltcsakokosan

Meddig tárolhatjuk a hűtőszekrényben a maradék rizst?

eteltcsakokosan

Vajon régi vagy nem?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató