Ételtcsakokosan

Szilágyi Áron: A konyhában is bajnok

2013. december 3.
jelenet_aron-1024x681

Olimpikonunk a változatos és kiegyensúlyozott étrend híve. Odafigyel arra, hogy a mindennapi étkezések során a szükséges energiát és a megfelelő mennyiségű vitamint is magához vegye. Olimpiai bajnokunk könnyedén veszi az akadályokat a páston, ám nemcsak Londont hódította meg egykettőre, hanem a konyhát is… Nem csoda, hiszen a szúrás, a vágás a kisujjában van.

Ezt a tulajdonságát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is felismerte, és habozás nélkül felkérték, hogy legyen élelmiszer-biztonsági nagykövet. Azóta két társával, Pokorny Liával és Rákóczi Ferivel népszerűsíti a biztonságos főzés aranyszabályait. 

jelenet_aron-1024x681

Milyen emlékeid vannak a családi étkezésekről? Milyen ételeket főzött anyukád gyerekkorodban?

Mivel édesanyám otthon volt velünk, így volt ideje a főzésre is, és mindennap meleg étellel várt minket haza. Legtöbbször persze a kedvenceinket készítette el – ez számomra az ő bolognai spagettije, amit a mai napig alegszívesebben fogyasztok. Nincs semmi bonyolult az elkészítésében, ám anyukám speciális módszerrel varázsolja isteni finommá: amikor már készen van a hús és a tészta, összeforgatja ezeket, ráreszeli a sajtot a tetejére, aztán pedig az egészet beleteszi egy jénaiba, és a sütőben pár perc alatt átsüti. Így összeáll az egész, és tényleg mesés lesz!

A szüleidtől tanultál meg főzni?

Igen, gyermekkoromban szinte ösztönösen, sok mindent lestem el a konyhában édesanyámtól és édesapámtól is, hiszen mindketten szeretnek és tudnak is főzni. Sokat mozogtam körülöttük, persze akkor még nem tanulási szándékkal, hanem mert már akkor is nagyon szerettem enni. Két étkezés között is folyton a kamrában vagy a spájzban kutattam valami nasi után (nevet). Nem is kellett nagyon figyelnem arra, mit csinálnak a konyhában – szinte belém ivódtak anyám mozdulatai, hogy milyen technikákat használ, mire figyel oda. Ezeket a szokásokat vettem és vittem át később a saját konyhámba.

Miket szoktál főzni?

Sokadszorra próbálkozom a gombakrémlevessel,ez ugyanis a másik nagy kedvencem. Mostanában egyébként is nagyon „leveses” vagyok, így ezeket a fogásokat részesítem előnyben. Viszont, amikor legelőször csináltam, nem sikerült túl jól, és elég intenzív gomba íze lett. A vendégek ették a levest és nem értették mi a baj, aztán kiderült, hogy kifelejtettem a főzőtejszínt, és e nélkül nem az igazi. Azóta erre jobban odafigyelek.

Sportolóként mit tartasz a legfontosabbnak az étrendeddel kapcsolatban?

Például a változatosságot. A mindennapok során igyekszem, hogy mindenből kerüljön a tányérra: hús (hal, szárnyas és vörös hús is) csakúgy, mint tojás, szénhidrátok (rizs és tészta), ezek adják az edzések során a szükséges energiát. Arra is megpróbálok figyelni, hogy a szükséges vitaminadagot is magamhoz vegyem, így napi szinten fogyasztok gyümölcsöt, zöldséget akár nyers, akár főtt formában. Szóval tényleg minél többféle ételcsoportot veszek magamhoz.

Mik azok a dolgok, amelyekre odafigyelsz a főzés során?

Eddig is odafigyeltem például arra, hogy megmossam a vásárolt élelmiszereket, de be kell valljam, hogy a NÉBIH nagyköveteként olyan új és hasznos információkkal gazdagodtam, amelyeket még én sem ismertem korábban. Én magam is jobban odafigyelek arra, hogy a húst és a zöldséget is külön tároljam, illetve, hogy külön vágódeszkán szeleteljem, aprítsam. Ugyanis, ha megmosok valamit, az még nem jelenti azt, hogy teljesen  baktériummentes lesz, a víz továbbviheti a kórokozókat, és könnyen élelmiszer-eredetű betegség lehet a vége. A tanácsokat én is megszívlelem, és nagykövetként igyekszem széles körben terjeszteni.

Közelednek az ünnepek – neked mi a kedvenc karácsonyi fogásod?

A két nagymamám és édesanyám diós bejglijét imádom. Mindegyik változat ízvilága egy kicsit más, de mindegyik egyformán finom, így nem is tudok ellenállni nekik. Ennek aztán meg is van az eredménye: a januári első edzések mindig arról szólnak, hogy a karácsonyi súlygyarapodást minél gyorsabban ledolgozzam.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon mi az a kuszkusz?

eteltcsakokosan

Konkrét – Népszerű strandételek nyomában

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a teáról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató