Ételtcsakokosan

Mi a különbség?…

2020. október 1.

Mi a különbség a növényi tejek és a tehéntej között?

A „tej” kifejezés az emlősállatok, illetve emberek emlőjéből származó fehérjében, zsírban és egyéb tápanyagokban dús táplálékot jelenti. Az utóbbi években azonban a köznyelvben elterjedt a „növényi tej” kifejezés is, amit olyan növényi italokra használnak, melyek nem tartalmaznak tejet, hanem jellemzően növényi részekből víz, olajok és adalékanyagok hozzáadásával összeállított italok. A fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében a kereskedelemben nem használható a „növényi tej” kifejezés, és nem nevezhető növényi tejnek a pl. zab, rizs, szója alapú ital sem, viszont kivételként engedélyezett a „kókusztej” megnevezés. Tehát a hatályos jogszabályok kizárják, hogy bármilyen olyan terméket, amelyikben valamelyik tejalkotó elemet – fehérjét, zsírt – nem tej eredetű anyaggal pótoltak (pl. növényi zsírral), a fogyasztót megtévesztő módon, a tejtermékekre jellemző megnevezéssel lehessen illetni. Amennyiben a termék növényi zsiradékot tartalmaz, abban az esetben nem szerepelhet a termékmegnevezésben és még a termékkategóriában sem a „tej”, „tejszín”, „tejtermék”, „sajt” kifejezés.
A tej (ami állatfaji pontosítás nélkül tehéntejet jelent) jellegzetes összetevői okán – tejfehérje kazein, ill. tejcukor laktóz – szerepel az allergén listán, így az érzékenyek embereknél a tej, tejtermékek fogyasztása fokozott odafigyelést kíván. Valójában, a helytelenül növényi tejnek hívott italok, a fogyasztók ezen problémájára kínálnak egyfajta megoldást.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Élelmiszerbiztonság a nyári szabadság alatt is

eteltcsakokosan

A gabonafélékből készült lisztek táplálkozásélettani megítélése

eteltcsakokosan

Gyöngyhagyma télire

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató