Ételtcsakokosan

Szárított fűszer- és gyógynövény házilag

2015. augusztus 7.

A fűszerek és gyógynövények többsége nyáron virágzik, tehát ilyenkor kell magunknak elraktározni télire az ételízesítőnek és teának való növényeket.

Alapszabályok

  • Megbízható forrásból szerezzük az alapanyagot (saját vagy szomszéd kertje, permetezés nélküli növények).
  • Csak olyan növényeket gyűjtsünk, amelyeket ismerünk és nem védettek.

Szárítás menete

Szárításhoz csak a kertben frissen szedett fűszert használjuk. A fűszerszürethez meleg, száraz reggelen lássunk hozzá, amikor a harmat már felszáradt, de a nap még nem tűz túlságosan. Vágjuk az adott növényeket 10 cm-es darabokra és alaposan mossuk meg, de ne áztassuk őket.

Szárogassuk le a hajtásokat itatóspapírral vagy akár hajszárítót is használhatunk a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsük gumigyűrűvel, vagy rafiával és fejjel lefelé állítva fűzzük madzagra. Hűvös, száraz és sötét helyet keressünk ahova felköthetjük füzérünket, ez a hely lehet fészer, kamra, padlásfeljáró, de semmiképpen sem garázs, ahol az autók ki-be állnak. További teendőnk nincs, várni kell a teljes száradást. Sötétre azért van szükség, hogy megtartsák a színüket, száraz helyre pedig, hogy ne rothadásnak induljon, hanem száradjon.

Ha a csokrot leszedtük, a száraz növénydarabokat törjük kisebb darabokra, és töltsük jól zárható üvegedénybe, majd csak a felhasználások előtt nyissuk ki.

Ilyen módon szárítható növények:Duftkräuter

  • bazsalikom
  • lestyán
  • citromfű
  • kakukkfű
  • levendula
  • izsóp
  • borsfű
  • kamilla
  • hársfa
  • orbáncfű

Ezeket a növényeket akkor érdemes betakarítani, amikor a hajtásaikon kinyíltak a legelső virágok, ugyanis a levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb íz-, illat-, és zamatanyagot.

Kép forrása: http://www.uaex.edu

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Elkáposztástalaníthatnánk, de nem fogjuk

eteltcsakokosan

Zöld, sárga, csíkos hajócskák

eteltcsakokosan

Mi van egy tál ételben? – Interjú Bernáth Józseffel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató