Ételtcsakokosan

Szárított fűszer- és gyógynövény házilag

2015. augusztus 7.

A fűszerek és gyógynövények többsége nyáron virágzik, tehát ilyenkor kell magunknak elraktározni télire az ételízesítőnek és teának való növényeket.

Alapszabályok

  • Megbízható forrásból szerezzük az alapanyagot (saját vagy szomszéd kertje, permetezés nélküli növények).
  • Csak olyan növényeket gyűjtsünk, amelyeket ismerünk és nem védettek.

Szárítás menete

Szárításhoz csak a kertben frissen szedett fűszert használjuk. A fűszerszürethez meleg, száraz reggelen lássunk hozzá, amikor a harmat már felszáradt, de a nap még nem tűz túlságosan. Vágjuk az adott növényeket 10 cm-es darabokra és alaposan mossuk meg, de ne áztassuk őket.

Szárogassuk le a hajtásokat itatóspapírral vagy akár hajszárítót is használhatunk a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsük gumigyűrűvel, vagy rafiával és fejjel lefelé állítva fűzzük madzagra. Hűvös, száraz és sötét helyet keressünk ahova felköthetjük füzérünket, ez a hely lehet fészer, kamra, padlásfeljáró, de semmiképpen sem garázs, ahol az autók ki-be állnak. További teendőnk nincs, várni kell a teljes száradást. Sötétre azért van szükség, hogy megtartsák a színüket, száraz helyre pedig, hogy ne rothadásnak induljon, hanem száradjon.

Ha a csokrot leszedtük, a száraz növénydarabokat törjük kisebb darabokra, és töltsük jól zárható üvegedénybe, majd csak a felhasználások előtt nyissuk ki.

Ilyen módon szárítható növények:Duftkräuter

  • bazsalikom
  • lestyán
  • citromfű
  • kakukkfű
  • levendula
  • izsóp
  • borsfű
  • kamilla
  • hársfa
  • orbáncfű

Ezeket a növényeket akkor érdemes betakarítani, amikor a hajtásaikon kinyíltak a legelső virágok, ugyanis a levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb íz-, illat-, és zamatanyagot.

Kép forrása: http://www.uaex.edu

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Minőségvezérelt közétkeztetés

eteltcsakokosan

Nassolni is okosan!: Zöldségchips

eteltcsakokosan

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató