A fűszerek és gyógynövények többsége nyáron virágzik, tehát ilyenkor kell magunknak elraktározni télire az ételízesítőnek és teának való növényeket.
Alapszabályok
- Megbízható forrásból szerezzük az alapanyagot (saját vagy szomszéd kertje, permetezés nélküli növények).
- Csak olyan növényeket gyűjtsünk, amelyeket ismerünk és nem védettek.
Szárítás menete
Szárításhoz csak a kertben frissen szedett fűszert használjuk. A fűszerszürethez meleg, száraz reggelen lássunk hozzá, amikor a harmat már felszáradt, de a nap még nem tűz túlságosan. Vágjuk az adott növényeket 10 cm-es darabokra és alaposan mossuk meg, de ne áztassuk őket.
Szárogassuk le a hajtásokat itatóspapírral vagy akár hajszárítót is használhatunk a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsük gumigyűrűvel, vagy rafiával és fejjel lefelé állítva fűzzük madzagra. Hűvös, száraz és sötét helyet keressünk ahova felköthetjük füzérünket, ez a hely lehet fészer, kamra, padlásfeljáró, de semmiképpen sem garázs, ahol az autók ki-be állnak. További teendőnk nincs, várni kell a teljes száradást. Sötétre azért van szükség, hogy megtartsák a színüket, száraz helyre pedig, hogy ne rothadásnak induljon, hanem száradjon.
Ha a csokrot leszedtük, a száraz növénydarabokat törjük kisebb darabokra, és töltsük jól zárható üvegedénybe, majd csak a felhasználások előtt nyissuk ki.
Ilyen módon szárítható növények:
- bazsalikom
- lestyán
- citromfű
- kakukkfű
- levendula
- izsóp
- borsfű
- kamilla
- hársfa
- orbáncfű
Ezeket a növényeket akkor érdemes betakarítani, amikor a hajtásaikon kinyíltak a legelső virágok, ugyanis a levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb íz-, illat-, és zamatanyagot.
Kép forrása: http://www.uaex.edu