Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna (ha díszt készítünk, mint jelen esetben, és nem evésre szánjuk a mézest, akkor ezt a mennyiséget felére csökkentjük)
- mézeskalács fűszerek ízlés szerint
A mézet meglangyosítjuk, s ebben feloldjuk a vajat. A lisztbe keverjük a cukrot, szódabikarbónát és fűszereket, ráütjük a tojásokat, majd a vajas mézzel együtt összegyúrjuk. Nagyon lágy, ragacsos tésztát kapunk, de nem kell megijedni. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük (vagy este állítjuk össze, s másnap sütjük), majd mikor már keményebb lesz, jól átgyúrjuk, és már süthetjük is. A mézes azonnal puha lesz, nem kell heteket várni, hogy visszapuhuljon!