
Hozzávalók
- 60 dkg sütőtök
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 2 sárgarépa, megtisztítva, apróra vágva
- 2 zellerszár, apróra vágva
- 4 evőkanál paradicsompüré
- 1 l csirkealaplé
- 1 babérlevél
- ¹⁄₂ kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál tejszín
- ¹⁄₄ kiskanál só
- ¹⁄₄ kiskanál fehér bors
Elkészítése
Először készítsük el a sütőtök pürét. A meghámozzuk, majd felkockázzuk a jól megmosott és lecsepegtetett sütőtököt. Enyhén sós vízben puhára főzzük. Egy másik edényben forró olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, sárgarépát és zellert. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és főzzük további 1 percig. Adjuk hozzá a levesalapot, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Főzzük együtt puhára a zöldségeket, majd keverjük hozzá a sütőtököt, és főzzük még 5 percig. Vegyük ki a babérlevelet. Turmixgéppel keverjük pépesre a levest. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. Tálalás előtt citromkarikákkal, pirított tökmaggal vagy friss korianderrel díszíthetjük.
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán erre a célra elkülönített zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
- Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!
Élelmiszer-biztonsági tanácsokért kattints a Receptorra