Ételtcsakokosan

Sütőtökkrémleves

2014. október 27.
pumpkin-246084_1280-300x225
pumpkin-246084_1280-300x225
Hozzávalók

  • 60 dkg sütőtök
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 sárgarépa, megtisztítva, apróra vágva
  • 2 zellerszár, apróra vágva
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1 l csirkealaplé
  • 1 babérlevél
  • ¹⁄₂ kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál tejszín
  • ¹⁄₄ kiskanál só
  • ¹⁄₄ kiskanál fehér bors

 
Elkészítése
Először készítsük el a sütőtök pürét. A meghámozzuk, majd felkockázzuk a jól megmosott és lecsepegtetett sütőtököt. Enyhén sós vízben puhára főzzük. Egy másik edényben forró olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, sárgarépát és zellert. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és főzzük további 1 percig. Adjuk hozzá a levesalapot, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Főzzük együtt puhára a zöldségeket, majd keverjük hozzá a sütőtököt, és főzzük még 5 percig. Vegyük ki a babérlevelet. Turmixgéppel keverjük pépesre a levest. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. Tálalás előtt citromkarikákkal, pirított tökmaggal vagy friss korianderrel díszíthetjük.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán erre a célra elkülönített zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Élelmiszer-biztonsági tanácsokért kattints a Receptorra

receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A biztonságos hamburger titka

eteltcsakokosan

Hirtelen ötletből mesterré válni

eteltcsakokosan

Bevásárlás II.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató