Ételtcsakokosan

Mindent a medvehagymáról I.

2017. március 24.

bears-garlic-323977_640A medvehagymáról szinte mindenki hallott, rengetegen kóstolták, sokan szeretik és használják. De vajon hányan tudják, hogy honnan ered a medvehagyma neve? Jöhetnek a megfejtések! Biztos medvealakú a virágja. Talán a Kis-, és Nagymedve csillagképpel van összefüggésben. Esetleg ez a növény is alszik téli álmot, vagy brummog, ha mézzel locsolgatják. Ha tovább olvas, erre a kérdésre is választ kap!

 

Első lépésben nézzük meg, mi is ez a gyöngyvirághoz hasonló, fokhagyma ízű növény, vagyis az Allium ursinium. Rendszertani szempontból, az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj. Ne rémüljön meg, a tudományos részt ezzel le is zártuk!

Sokan maguk szedik a medvehagymát, ezért pár információ a segítségükre lehet. A medvehagyma évelő növény, a nedves, árnyas erdőkben érzi magát otthonosan, és az enyhén savas talajt részesíti előnyben, így kiemelt lelőhelynek számít a Mecsek, a Bakony, illetve a Gerecse térsége, itt jó eséllyel jelentős mennyiségben találhatnak a szüretelni vágyók, kora tavasztól egészen nyár közepéig, mikor is elszárad. A virágzás április-május idejére esik.

Mindenki tartsa tiszteletben, hogy a vadon termő medvehagymát, sem szabad mértéktelenül szedni. A 2009. évi vonatkozó törvény szerint állami erdőben, nem védett területen, mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt, így medvehagyma levelet is gyűjthet, külön engedély nélkül. Mértéke azonban nem haladhatja meg a fejenkénti két kilógrammot naponta. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó területre és időszakra szóló engedélyével teheti meg. Magánerdőkben pedig kizárólag a tulajdonos beleegyezésével történhet gyűjtés. Védett terület esetén a természetvédelmi hatóság engedélye az előfeltétel. Nehezítés, hogy időszakonként szedéstől tiltott körzetek is előfordulnak a medvehagyma főbb előfordulási helyei között, hogy melyik évben mely területek ezek, azt előre nem lehet tudni.

A medvehagyma szedésénél ügyelni kell, hogy csak a levelét szabad letépni, a tő, vagy gyökérzet megsértése esetén ugyanis a növény nem tud kihajtani a következő évben. De nem csak a medvehagymára leselkednek veszélyek a szedése során, bizony a szedő emberre is… de erre következő cikkünkben térünk ki.

Ha vásároljuk a medvehagymát, csak olyan árustól vegyük, akinek van gyűjtési engedélye, vagy a csomagoláson lévő címkén fel van tüntetve a gyűjtő neve. Soha ne vásároljunk illegális árusoktól!

És persze a cikk elején ígért megfejtés! A medvehagyma onnan kapta a nevét, hogy a néphagyomány szerint, mikor a medve tavasszal felébred téli álmából és előjön a barlangjából, ezt a növényt látja meg először, és azonnal el is kezd lakmározni belőle, hogy megtisztítsa szervezetét a tél során felhalmozódott salakanyagoktól.

 
További információk: http://portal.nebih.gov.hu/informaciok/noveny/lakossagi/erdo

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezekre figyelj a fagylaltárusnál!

eteltcsakokosan

Szörpöljünk!

eteltcsakokosan

Street food kesztyűs kézzel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató