Ételtcsakokosan

Mindent a medvehagymáról I.

2017. március 24.

bears-garlic-323977_640A medvehagymáról szinte mindenki hallott, rengetegen kóstolták, sokan szeretik és használják. De vajon hányan tudják, hogy honnan ered a medvehagyma neve? Jöhetnek a megfejtések! Biztos medvealakú a virágja. Talán a Kis-, és Nagymedve csillagképpel van összefüggésben. Esetleg ez a növény is alszik téli álmot, vagy brummog, ha mézzel locsolgatják. Ha tovább olvas, erre a kérdésre is választ kap!

 

Első lépésben nézzük meg, mi is ez a gyöngyvirághoz hasonló, fokhagyma ízű növény, vagyis az Allium ursinium. Rendszertani szempontból, az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj. Ne rémüljön meg, a tudományos részt ezzel le is zártuk!

Sokan maguk szedik a medvehagymát, ezért pár információ a segítségükre lehet. A medvehagyma évelő növény, a nedves, árnyas erdőkben érzi magát otthonosan, és az enyhén savas talajt részesíti előnyben, így kiemelt lelőhelynek számít a Mecsek, a Bakony, illetve a Gerecse térsége, itt jó eséllyel jelentős mennyiségben találhatnak a szüretelni vágyók, kora tavasztól egészen nyár közepéig, mikor is elszárad. A virágzás április-május idejére esik.

Mindenki tartsa tiszteletben, hogy a vadon termő medvehagymát, sem szabad mértéktelenül szedni. A 2009. évi vonatkozó törvény szerint állami erdőben, nem védett területen, mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt, így medvehagyma levelet is gyűjthet, külön engedély nélkül. Mértéke azonban nem haladhatja meg a fejenkénti két kilógrammot naponta. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó területre és időszakra szóló engedélyével teheti meg. Magánerdőkben pedig kizárólag a tulajdonos beleegyezésével történhet gyűjtés. Védett terület esetén a természetvédelmi hatóság engedélye az előfeltétel. Nehezítés, hogy időszakonként szedéstől tiltott körzetek is előfordulnak a medvehagyma főbb előfordulási helyei között, hogy melyik évben mely területek ezek, azt előre nem lehet tudni.

A medvehagyma szedésénél ügyelni kell, hogy csak a levelét szabad letépni, a tő, vagy gyökérzet megsértése esetén ugyanis a növény nem tud kihajtani a következő évben. De nem csak a medvehagymára leselkednek veszélyek a szedése során, bizony a szedő emberre is… de erre következő cikkünkben térünk ki.

Ha vásároljuk a medvehagymát, csak olyan árustól vegyük, akinek van gyűjtési engedélye, vagy a csomagoláson lévő címkén fel van tüntetve a gyűjtő neve. Soha ne vásároljunk illegális árusoktól!

És persze a cikk elején ígért megfejtés! A medvehagyma onnan kapta a nevét, hogy a néphagyomány szerint, mikor a medve tavasszal felébred téli álmából és előjön a barlangjából, ezt a növényt látja meg először, és azonnal el is kezd lakmározni belőle, hogy megtisztítsa szervezetét a tél során felhalmozódott salakanyagoktól.

 
További információk: http://portal.nebih.gov.hu/informaciok/noveny/lakossagi/erdo

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megkezdődtek az elődöntők

eteltcsakokosan

Sulibüfék terítéken

eteltcsakokosan

Biztonságos limonádékészítés

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató