Elöljáróban kijelentjük: nem mi találtuk fel ezt a receptet, de olyan meglepő, hogy megosztjuk olvasóinkkal. 🙂
A kompót sokszor érzésre készül. A rendelkezésre álló gyümölcs mennyiséghez igazítjuk a fűszerek és a víz mennyiségét.
A sütőtökhöz jól illik a nádcukor, a méz, a fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs, kardamommag, szegfűbors, a narancs vagy citromlé, a fehérbor. Úgyhogy ezeket vegyük elő. Főzhetjük kicsit tovább, mint a gyümölcsöket, olyan 4-5 perc elég neki.
Először készítsük el a szirupot: cukrozzuk és fűszerezzük a vizet, majd a levet hagyjuk körülbelül 10 percig forrni, hogy a fűszerekkel együtt összeálljanak az ízek. A megtisztított és darabolt gyümölcsöt csak ezután tesszük a lébe, és csak éppen 1-2 percre, hogy a ressenősségük épp csak eltűnjön. A sütőtököt főzhetjük kicsit tovább, mint a gyümölcsöket, olyan 4-5 perc elég neki. Ezután azonnal hidegvízfürdőbe állítjuk a mosogatóba, hogy gyorsan lehűljön, mert ha nem tesszük ezt meg, a gyümölcsök túlpuhulnak a sokáig forró lében.
Fotó és forrás: Szellem a fazékban
Élelmiszer-biztonsági tanácsokért kattints a Receptorra