Az ünnep attól lesz családias hangulatú, ha mi magunk készítjük el az étkeket, amelyek az asztalra kerülnek. Ilyen például a húsvéti kalács, amelyet kezdő háziasszonyok is bátran süthetnek!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2 evőkanál kristálycukor
- só
Elkészítése:
Az élesztőt fél deci langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a kimért lisztet, cukrot, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a vajat, egy tojást és csipetnyi sóval ízesítjük. Mazsolát teszünk hozzá – melyet előtte tejbe áztattunk – és addig dagasztjuk, míg sima állagú és hólyagos lesz, elválik az edény falától. Szórjuk meg a tetejét vékonyan liszttel, tiszta konyharuhával takarjuk le, majd meleg helyen hagyjuk megkelni. Lisztezett deszkán osszuk el három egyenlő részre a tésztát és sodorjuk őket a tepsi hosszára. Ezután fonjuk össze a három hengert (a végeiket nyomjuk össze), a tetejét kenjük meg a megmaradt, felvert tojással, és további 20 percet hagyjuk pihenni. (Az ügyesebbek még több részre oszthatják a tésztát, és így több „hurkát” fonhatnak össze, még szebb lesz a kalács.) Ha megkelt, másodjára is kenjük le tojással és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
A finom kalácshoz jó liszt és jó tej kell. Van, aki sima búzalisztből, mások finomlisztből készítik a tésztát, de akad olyan is, aki finomliszt és kenyérliszt keverékéből állítja össze. Tudta-e, hogy a zacskón látható sütőipari kódok alapján különböztetheti meg egymástól a lisztfajtákat?
A lisztfajtákat szemcsenagyságuk és hamutartalmuk alapján különböztetjük meg. A lisztek jelölése ezekre a tulajdonságokra utal.
- Az első betű jelöli, milyen gabonából készült a liszt: B ̶ búza, R ̶ rozs,
- a második betű a szemcsenagyságot jelöli: L (liszt) ̶ apró szemcséjű finomliszt, F (fogós) ̶ nagyobb szemcsenagyság, FF (kétszerfogós), a szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb, annál több a héjanyag, vagyis a korpa a lisztben.
Kód | Megnevezés |
BL-51 |
Sima búzaliszt |
BL-55 |
Finom (búza) liszt |
BL-80 |
Fehér kenyérliszt |
BL-112 |
Félfehér kenyérliszt (Egységes búzaliszt) |
BL-200 |
Teljes kiőrlésű búzaliszt |
BF-53 |
Egyszer fogós liszt |
BF-55 |
Félfogós liszt |
BFF-55 |
Rétesliszt (kétszerfogós liszt) |
AD |
Búzadara |
GL-200 |
Graham liszt |
TL-50 |
Tésztaipari liszt |
DSL |
Durum simaliszt |
TDD |
Tésztaipari durum dara |
TBL-70 |
Fehér tönköly (búza) liszt |
TBL-300 |
Teljes kiőrlésű tönköly (búza) liszt |
RL-60 |
Fehér rozsliszt (rozsláng) |
RL-90 |
Világos rozsliszt |
RL-125 |
Sötét rozsliszt |
RL-190 |
Teljes kiőrlésű rozsliszt |
Forrás: http://www.joegeszseget.hu/amit-a-lisztrol-tudni-kell
Vigyázzunk a nyers tejjel!
Az élelmiszer okozta megbetegedések közül 2007 és 2013 között 27 esetben okozott megbetegedést nyers tej fogyasztása. Többségében – 21 esetben – Campylobacter, 1 esetben Salmonella, 2 esetben E. coli, míg 3 esetben agyvelőgyulladás megbetegedés történt. A megbetegedések többségét nyers tehéntej okozta, de kecsketej is volt okozója a megbetegedéseknek.
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok a nyers tejet vásárlóknak:
- Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen ne fogyasszanak nyers tejet!
- Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!
- Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől vásároljunk.
- Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.
- Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött.
- Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is.
- A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba.
- Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti „kóstolgatását”!
- Nyers tejet csak a felforralásáig tároljuk, de ne rendezkedjünk be hosszú távú tárolásra. A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz-fürdőben hűtsük le.
- A felforralt és lehűtött tejet hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk.
- A felforralt és lehűtött tej 0 és +5 °C között tárolva több napig eltartható és fogyasztható.
- A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer vagy ital tárolására ne használjuk.