Ételtcsakokosan

Az ősz királynője a hecsedli

2019. november 8.

A csipkebogyó legfőbb erénye a kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma. Egy kicsi bogyóban több a C-vitamin, mint egy nagy citromban!

A csipkebogyó a vadrózsa termése, a rózsák elvirágzása után találjuk meg a rózsabokrokon. A növény latin neve (magyar fordításban: kutyarózsa) onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak.
Mivel éppen az őszi ködös, esős időszakban érik, fertőzéseknek kitett szervezetünket is jobban védhetjük, ha kirándulás közben kóstolgatunk pár bogyót.
Szárításra (tea, dísz) a kemény húsú, feszes héjú csipkebogyót keressük. A bogyókat az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtsük és feldarabolva, mag nélkül szárítsuk. Lekvár, szörp, likőr vagy bor készítéséhez, vagy akár friss fogyasztáshoz jobbak a megpuhult bogyók, tehát várjuk meg az első fagyokat! A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. A csipkés tea igazi immunerősítő ital. Élénkít, oltja a szomjúságot és véd a fertőzések ellen. Készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést és vágjuk félbe. A bogyót nem szabad forralni, forrázni, hogy megtartsa értékes C-vitamin tartalmát. A 12 órán át, hideg vízben kiáztatott csipkebogyót tiszta meleg vízzel öntsük fel. Szárított termésből egy csapott evőkanálnyit 3-4 óráig áztassunk. Hidegen vagy langyosra melegítve ihatjuk, akár 2-3 csészével is.
Tippek

  • Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén!
  • Legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben a szedés után!
  • A termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de húzzunk kesztyűt hozzá, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak!
  • Nem kell sütőben szárítani, jól szellőző helyiségben megszárad magától.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kell engedély…?

eteltcsakokosan

A tisztógató

eteltcsakokosan

Nagy bográcsművésszé léptem elő – interjú Csukás István íróval 1.rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató