Ételtcsakokosan

Gyerekek, vásárlás és élelmiszerbiztonság

2016. október 18.

Bár sok szülő szeret egyedül és gyorsan bevásárolni, de mégis érdemes kisgyerekkel menni a boltba és utána együtt sütni-főzni otthon, mert így könnyen megtanulhatják a higiéniai szabályokat és az élelmiszerbiztonság alapjait. A gyerekekre szó szerint ragad a tudás, ők még szívesen kérdeznek és nyitottak az újdonságokra. Minden a „tálaláson” múlik 🙂

Közösen készítsünk bevásárló listát, vegyük végig mit miért vagy mihez kell megvennünk és ne térjünk el a listától. A gyermek életkorától függően rajzolhatjuk a listát, de ha már tud olvasni, akkor írjuk meg közösen.

Vásárlás közben játékosan megtaníthatjuk a gyerekeknek, hogy figyeljék meg az élelmiszerek címkéjén szereplő információkat. Ezen belül is különösen fontos felhívni a figyelmüket a gyorsan romló élelmiszerek (pl. felvágottak, joghurtok) fogyaszthatósági idejére. Például azzal, hogy megkérdezzük milyen dátumot lát a címkén és ma milyen nap van. Mondja meg, hogy érdemes-e megvenni az árut. Nehezíti számukra a feladatot, hogy a dátumok fordított sorrendben vannak az élelmiszereken.

Ha már tud olvasni, akkor kiderítheti pontosan miből készült  kedvenc édessége, illetve azt is megnézheti tartalmaz-e allergiás reakciót kiváltó összetevőket (allergéneket). A zöldségeket és gyümölcsöket megfoghatják, közelről megnézhetik, amikor zacskóba tesszük. A gyerekek kedvence a mérlegelés és a „matrica” ráragasztása a zacskóra. Ilyen módon sok élelmiszert megismernek, megtanulják melyik a zöldség és melyik a gyümölcs, mi hogyan néz ki. A felvágottas- vagy hentes pult előtt sorban állva beszélgethetünk receptekről, számokról, mértékegységekről. Arról, hogy mi hol terem, hogyan kerül a boltba és így a kosarunkba. Az élelmiszerlánc bemutatására tökéletes az „A part alatt” című vers, ebben szinte minden láncszem szerepel.

Grocery-Shopping-with-Children

Az élelmiszerek  elkülönített tárolását már a kosárban el kell kezdenünk a keresztszennyeződés elkerülése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozásra szánt nyers alapanyagokat (pl. húsok, földdel szennyezett zöldségfélék) a többi közvetlenül fogyasztásra szánt élelmiszertől távol kell tartani, ezzel a kórokozók átkerülését megakadályozhatjuk.

Előre rajzolhatunk térképet a boltról és együtt átnézhetjük, hogy mit hol lehet megtalálni. Engedjük, hogy ők találják meg a polcot, a hűtőt és ők tegyék a kosárba az élelmiszereket. Beszéljük át együtt a termékek megvásárlásának praktikus sorrendjét. Így például fontos kiemelnünk, hogy a hűtött, illetve fagyasztott élelmiszerek – a hűtőlánc minimális megszakításával – csak a vásárlás legvégén kerüljenek kosarunkba. Tanítsuk meg az alapvető szabályokat. A pékárut nem tapogatjuk össze, zacskóval vagy a kihelyezett csipesszel nyúlunk mindenhez. Ne engedjük, hogy a gyerek bemásszon a kosárba (kizárólag kisbabák ülhetnek a kosár számukra kialakított részében) és mutassuk meg, hogy mitől számít higiénikusnak egy üzlet. Kérhetjük is, hogy figyeljen és szóljon, ha például talál egy zsemlét a padlóra esve, tejtócsát lát a hűtőpultban, párás belülről a felvágottas pult.

A bevásárlószatyorba is szívesen a pakolnak a gyerekek. Van aki arra büszke, hogy továbbtolhatja a pénztárostól a termékeket a rakodó részhez, a nagyobbak már szeretnek szortírozni. Tanítsuk meg, hogy külön zacskóba kell tenni a zöldséget és gyümölcsöt, egy másikba a nyers húsokat, harmadikba – lehetőleg hűtőtáskába – a sajtot, a felvágottat és a fagyasztott termékeket.

Hazaérve pakoljuk el együtt a megvásárolt élelmiszereket. A hűtést igénylő (5°C alatt tárolandó) élelmiszereket helyezzük a hűtőszekrénybe itt is gondosan odafigyelve a keresztszennyeződés elkerülésére. A fagyasztott termékeket a frizsider fagyasztó részében raktározzuk. Azokat az élelmiszereket, amelyek szobahőmérsékleten is tárolhatók kapjanak helyet a kamrában, illetve a konyhaszekrényben. Itt kiváló lehetőség nyílik a szülő és gyermek közti kérdezz-felelek játékra, amellyel az élelmiszerek helyes tárolásárára taníthatjuk meg csemeténket.

Külön ajánljuk a hűtő helyes berendezéséről szóló cikkünket.

Fotó forrása: skinnyms.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szelídgesztenye fajtabírálat

eteltcsakokosan

Lejárat után meddig jó bontatlanul…?

eteltcsakokosan

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató