Ételtcsakokosan

Sűrítés, rántás, habarás

2021. január 11.

A magyar konyha előszeretettel alkalmaz különféle sűrítési módszereket az ételek készítésénél, mégis kevesen tudják minden egyes alkalommal tökéletesen alkalmazni. Lássuk, milyen sűrítési módok ismertek!

Sűrítés kenyérrel
A legegyszerűbb, és egyébként kikopott sűrítési módszer, ha kenyérrel vagy zsemlével sűrít az ember. Erre tökéletesen megfelel a szárazabb, szikkadtabb fajta. Különösen a krémes, pépes levesek és főzelékek sűrítésére alkalmas, nem mellesleg filléres, maradékmentő megoldás.
Sűrítés keményítővel
Hasonlóan egyszerű módszer, ha keményítőt keverünk csomómentesre hideg vízben, és ezt öntjük a forrásban lévő leveshez, mártáshoz vagy akár főzelékhez.
Adjunk hozzá vajat
Remek dúsítási eljárás, amikor a főzés végén egy kis vajjal sűrítjük az ételt. Ennek másik változata, amikor reszelt vajat liszttel elmorzsolunk, és ezt szórjuk az ételekbe. A fő különbség, hogy ez a módszer nemcsak sűrít, hanem krémesít is. Ennél a módszernél azonban legalább 6-8 percig forraljuk át az ételt.
Habarás
Habarással egyszerre sűrítünk és dúsítunk is, hiszen tejterméket és lisztfélét is adunk az ételhez. Mivel a tejtermékek hajlamosak a nagy hő miatt kicsapódni, érdemes a sűrítőanyagot hőkiegyenlítéssel hozzáadni. Fontos itt is a forralás, mivel nyers lisztet adunk az ételhez.
Rántás
Hagyományos magyar eljárás. Több fajtája is létezik, az alapja azonban mindegyiknek ugyanaz. Zsiradékot hevítünk, amibe lisztet szórunk, és zsemleszínig pirítjuk. Ezt nem lehet azonnal az ételhez adni, mert a forró liszt a forró folyadékkal felöntve azonnal sokszorosára dagad. Így érdemes ezt is hőkiegyenlítéssel, először egy tálban csomómentesre keverni, és úgy hozzáadni az ételhez.
Sűrítés az étel saját anyagával
Ez a leginkább diétás módszer, hiszen ilyenkor a főzelékből vagy levesből kiveszünk egy adaggal, összeturmixoljuk és az ételhez keverjük.
Sűrítés burgonyával
A krumpli természetes keményítőtartalma miatt kiválóan alkalmas sűrítésre. A kisbabák első főzelékeit is ezzel a módszerrel krémesítik. A burgonyát pár perccel az étel elkészülte előtt kell belekeverni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

E-számok: tudod, miért vannak?

eteltcsakokosan

Sűrítés, rántás, habarás

eteltcsakokosan

A tavaszi vitaminhiány leküzdése

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató