Ételtcsakokosan

Sárgadinnye a nyár slágere

2020. augusztus 11.
Screenshot_2020-08-11-All-sizes-Melon-Flickr-Photo-Sharing.jpg

A sárgadinnye mézédes illatával és ízével érthető módon sokak kedvence, a nyár egyik slágere.

Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Június végétől szeptember elejéig kapható, de próbálkozhatunk saját termesztéssel is. A sárgadinnye szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort.
A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg. Sárgadinnye vásárlásakor inkább hagyatkozzunk a szaglásunkra. Ha a dinnyék között válogatunk, óvatosan forgassuk, emelgessük a sérülékeny gyümölcsöt. A méret nem jelzi az érettséget: a dinnye termőhelyére utal. Jobb körülmények között nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye. A méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét. Mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli egyedet régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele – ez a dinnye lehet, hogy elkezdett belülről erjedni. Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne. Hűvös helyen 5-6 napig tarthatjuk el. Csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miről szól az év utolsó napja?

eteltcsakokosan

12 jó tanács, házi húsfeldolgozáshoz

eteltcsakokosan

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató