Márton napkor a libapecsenye mellé legjobban a lila káposzta illik. De a hagyományos dinsztelés és köménymagos fűszerezés helyett idén próbáljunk ki valami újdonságokat. Adunk pár tippet!
A vörös káposzta vagy lila káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik: savasabb talajon lilásabb, lúgosabbon zöldes-sárgásabb színűek levelei. Akár indikátorként is használható. Főzéskor általában megkékül, ez ecet hozzáadásával megakadályozható.
A káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. Így érdemes nyersen és savanyítva is sokat fogyasztanunk.
Termesztése
A lila káposzta termesztése nagyon egyszerű, a kisebb fagyokat is gond nélkül átvészeli. A napos helyet és a tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli.
Kétnyári növény: első évben fejet növeszt, ennek a leveleit esszük, második évben sok magot hoz, így erről továbbszaporítható. Magját tavasszal melegágyba vetjük, majd a palántákat tápdús talajba ültetjük. Palántanevelés időszaka februártól júniusig, míg a betakarítási időszak júniustól novemberig tart.
Egyedi, újító receptek
Párolt káposzta aszalt szilvával
- 1 kis fej lila káposzta (kb. 1 kg)
- 6 dkg aszalt szilva
- 1 dl vörösbor
- 3 ek. méz
- 1 dl ecet
- 4 dl víz
- 1 ek. libazsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 teáskanál só
Az aszalt szilvát előző este áztassuk be vörösborba, hogy feldagadjon és átjárja az íze. A lila káposztát vágjuk félbe, vágjuk ki a torzsáját, és nagyon vékonyan szeleteljük fel, sózzuk és hagyjuk kicsit állni. Közben a hagymát is tisztítsuk, hámozzuk meg és csepegtessük le, majd szintén vékonyra szeleteljük föl.
Egy nagy lábasban melegítsük fel a libazsírt, borítsuk rá a hagymát, pirítsuk 1 percig, és ekkor tegyük rá a mézet is és karamellizáljuk további 1-1,5 percig a keveréket, óvatosan, hogy ne égjen meg sehol.
Öntsünk ecetet a vízbe és öntsük rá a mézes hagymára, forraljuk fel a lével együtt, majd tegyük a lábosba a káposztát is, jól keverjük át és pároljuk 20 percig, majd adjuk hozzá a beáztatott aszalt szilvákat és főzzük tovább még 15 percig, hogy átjárják az ízek.
Sült káposzta meggyel
- 40 dkg lila káposzta
- 1 fej lila hagyma
- 1 ek. libazsír
- 1 üveg meggybefőtt
- 1,5 ek. fehérborecet
- ½ fahéj rúd
- 2 db szegfűszeg
- 1,5 tk. cukor
- 1 tk. só
A káposztát és a lila hagymát a fentiekkel azonosan előkészítjük, a libazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a káposztát és felöntjük 1,5 dl meggylével és ecettel, fűszerezzük cukorral, sóval, szegfűszeggel és beletesszük a fahéjat is, végül 10-15 dkg meggyet is belekanalazunk. Közepes hőmérsékleten, néha átkeverve, 40-45 percig pároljuk.
Kapcsolódó cikk
Tipp
A liba mellé még érdemes a lilahagyma-lekvárt is kipróbálni.