Ételtcsakokosan

Lila káposzta másképp

2016. november 11.

Márton napkor   a libapecsenye mellé legjobban a lila káposzta illik. De a hagyományos dinsztelés és köménymagos fűszerezés helyett idén próbáljunk ki valami újdonságokat. Adunk pár tippet!

purple-875260_640

A vörös káposzta vagy lila káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik: savasabb talajon lilásabb, lúgosabbon zöldes-sárgásabb színűek levelei. Akár indikátorként is használható. Főzéskor általában megkékül, ez ecet hozzáadásával megakadályozható.

A káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. Így érdemes nyersen és savanyítva is sokat fogyasztanunk.

Termesztése

A lila káposzta termesztése nagyon egyszerű, a kisebb fagyokat is gond nélkül átvészeli. A napos helyet és a tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli.

Kétnyári növény: első évben fejet növeszt, ennek a leveleit esszük, második évben sok magot hoz, így erről továbbszaporítható. Magját tavasszal melegágyba vetjük, majd a palántákat tápdús talajba ültetjük. Palántanevelés időszaka februártól júniusig, míg a betakarítási időszak júniustól novemberig tart.

Egyedi, újító receptekred-cabbage-1224132_640

Párolt káposzta aszalt szilvával

  • 1 kis fej lila káposzta (kb. 1 kg)
  • 6 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 3 ek. méz
  • 1 dl ecet
  • 4 dl víz
  • 1 ek. libazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál só

Az aszalt szilvát előző este áztassuk be vörösborba, hogy feldagadjon és átjárja az íze. A lila káposztát vágjuk félbe, vágjuk ki a torzsáját, és nagyon vékonyan szeleteljük fel, sózzuk és hagyjuk kicsit állni. Közben a hagymát is tisztítsuk, hámozzuk meg és csepegtessük le, majd szintén vékonyra szeleteljük föl.

Egy nagy lábasban melegítsük fel a libazsírt, borítsuk rá a hagymát,  pirítsuk 1 percig, és ekkor tegyük rá a mézet is és karamellizáljuk további 1-1,5 percig a keveréket, óvatosan, hogy ne égjen meg sehol.

Öntsünk ecetet a vízbe és öntsük rá a mézes hagymára, forraljuk fel a lével együtt, majd tegyük a lábosba a káposztát is, jól keverjük át és pároljuk 20 percig, majd adjuk hozzá a beáztatott aszalt szilvákat és főzzük tovább még 15 percig, hogy átjárják az ízek.

Sült káposzta meggyel

  • 40 dkg lila káposzta
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 ek. libazsír
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1,5 ek. fehérborecet
  • ½ fahéj rúd
  • 2 db szegfűszeg
  • 1,5 tk. cukor
  • 1 tk. só

A káposztát és a lila hagymát a fentiekkel azonosan előkészítjük, a libazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a káposztát és felöntjük 1,5 dl meggylével és ecettel, fűszerezzük cukorral, sóval, szegfűszeggel és beletesszük a fahéjat is, végül 10-15 dkg meggyet is belekanalazunk. Közepes hőmérsékleten, néha átkeverve, 40-45 percig pároljuk.

Kapcsolódó cikk

Mit együnk télen? Káposztát!

Tipp

A liba mellé még érdemes a lilahagyma-lekvárt is kipróbálni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Növényi tejek

eteltcsakokosan

Virsli másképp

eteltcsakokosan

Fogyókúrázók kedvelt zöldsége az uborka

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató