Ételtcsakokosan

Lila káposzta másképp

2016. november 11.

Márton napkor   a libapecsenye mellé legjobban a lila káposzta illik. De a hagyományos dinsztelés és köménymagos fűszerezés helyett idén próbáljunk ki valami újdonságokat. Adunk pár tippet!

purple-875260_640

A vörös káposzta vagy lila káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik: savasabb talajon lilásabb, lúgosabbon zöldes-sárgásabb színűek levelei. Akár indikátorként is használható. Főzéskor általában megkékül, ez ecet hozzáadásával megakadályozható.

A káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. Így érdemes nyersen és savanyítva is sokat fogyasztanunk.

Termesztése

A lila káposzta termesztése nagyon egyszerű, a kisebb fagyokat is gond nélkül átvészeli. A napos helyet és a tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli.

Kétnyári növény: első évben fejet növeszt, ennek a leveleit esszük, második évben sok magot hoz, így erről továbbszaporítható. Magját tavasszal melegágyba vetjük, majd a palántákat tápdús talajba ültetjük. Palántanevelés időszaka februártól júniusig, míg a betakarítási időszak júniustól novemberig tart.

Egyedi, újító receptekred-cabbage-1224132_640

Párolt káposzta aszalt szilvával

  • 1 kis fej lila káposzta (kb. 1 kg)
  • 6 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 3 ek. méz
  • 1 dl ecet
  • 4 dl víz
  • 1 ek. libazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál só

Az aszalt szilvát előző este áztassuk be vörösborba, hogy feldagadjon és átjárja az íze. A lila káposztát vágjuk félbe, vágjuk ki a torzsáját, és nagyon vékonyan szeleteljük fel, sózzuk és hagyjuk kicsit állni. Közben a hagymát is tisztítsuk, hámozzuk meg és csepegtessük le, majd szintén vékonyra szeleteljük föl.

Egy nagy lábasban melegítsük fel a libazsírt, borítsuk rá a hagymát,  pirítsuk 1 percig, és ekkor tegyük rá a mézet is és karamellizáljuk további 1-1,5 percig a keveréket, óvatosan, hogy ne égjen meg sehol.

Öntsünk ecetet a vízbe és öntsük rá a mézes hagymára, forraljuk fel a lével együtt, majd tegyük a lábosba a káposztát is, jól keverjük át és pároljuk 20 percig, majd adjuk hozzá a beáztatott aszalt szilvákat és főzzük tovább még 15 percig, hogy átjárják az ízek.

Sült káposzta meggyel

  • 40 dkg lila káposzta
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 ek. libazsír
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1,5 ek. fehérborecet
  • ½ fahéj rúd
  • 2 db szegfűszeg
  • 1,5 tk. cukor
  • 1 tk. só

A káposztát és a lila hagymát a fentiekkel azonosan előkészítjük, a libazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a káposztát és felöntjük 1,5 dl meggylével és ecettel, fűszerezzük cukorral, sóval, szegfűszeggel és beletesszük a fahéjat is, végül 10-15 dkg meggyet is belekanalazunk. Közepes hőmérsékleten, néha átkeverve, 40-45 percig pároljuk.

Kapcsolódó cikk

Mit együnk télen? Káposztát!

Tipp

A liba mellé még érdemes a lilahagyma-lekvárt is kipróbálni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

eteltcsakokosan

A szabadban is biztonságosan

eteltcsakokosan

Fürtös vitaminbomba – A ribizli

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató