Ételtcsakokosan

Sport és az élelmiszerbiztonság?

2015. június 5.
soccerviewing-400x271

Igen, ez a két dolog összefügg! Aktuális példa a labdarúgó Európa Bajnokság, amelynek meccseit sokan fogják követni otthonról is. De térjünk vissza az élelmiszerbiztonsághoz! Amennyiben vendégeket hívunk a közvetítésekre vagy más sporteseményre, hogy együtt nézzük a meccset és közösen drukkoljunk, íme pár jó tanács a házigazdának.

soccerviewing-400x271

A játékszabályok

Tisztán

  • A házigazda az előkészületek során mindig tiszta kézzel dolgozzon, alaposan mosson kezet bevásárlás után, az ételek elkészítése előtt és közben, szemetes kukával való érintkezés esetén, tálalás előtt és természetesen evés előtt és után.
  • A főzés és hidegtálak elkészítése közben mind a konyhapult, mind az edények legyenek tiszták. Ne kerüljön vissza a készétel arra a tálra, amelyiken a nyers hozzávalók voltak (csakis abban az esetben, ha időközben alaposan el lett mosogatva).
  • A vendégek érzekéskor és evés előtt is mossanak kezet, érdemes terelgetni őket a kézmosó felé.

Alaposan

  • A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossa meg folyóvízben, a húsokat nem szabad megmosni, mivel nagyobb szennyezettséget idézünk elő a húslé pulton és mosogatóban történő szétterítésével. A csontszilánkokat, csomagolóanyag-darabkákat, egyéb, a hús felületére tapadt szennyeződéseket természetesen el kell távolítani, a húst le kell öblíteni. Alapos sütés mellett nem marad baktérium a sülthúsokban.
  • A húsokat mindig alaposan süsse át, mérje az időt és a hőmérsékletet (érdemes hétköznapi használatra is beszerezni ételhőmérőt), ne a külseje alapján döntsön. Minden a hús fajtáján és vastagságán múlik, de alapszabály, hogy sülés közben a hús minden pontján elérje a 75°C fok fölötti hőmérsékletet. Sütés közben hegyes húsvillával a vastagabb részekbe beleszúrhatunk, ha a szúrási felületen véres lé „bugyog” fel, akkor a hús még nem sült át.

Forrón

  • Amit hűteni kell, azt tartsa folyamatosan hűtőben a tálalásig, amit viszont melegen tálalna, az folyamatosan a meleg (+ 70- + 80 °C-os) sütőben legyen (100 °C feletti sütőben az étel sülése, főzése folytatódik, az étel kiszárad, tönkre megy)
  • Meleg ételt 63°C fokon vagy magasabb hőmérsékleten kell tálalni.

Hidegen

  • A hűtött ételek, italok 0-5°C fok között legyenek tárolva hűtőszekrényben és fogyasztás előtt közvetlenül tálalja.
  • Ha két óránál tovább lesznek a hűtést igénylő ételek asztalon, tegyen alá tálcán jeget és arra a tálakat, tányérokat.

Frissen

  • Ne tegyen már feltálalt étel, illetve maradék mellé friss ételt. Mindig külön edényben legyenek a különböző időpontban tálalt ételek.
  • Ne feledje, hogy az emberek kezéről, vagy tüsszentés, köhögés után fertőző baktériumok kerülhetnek az ételre, valamint szobahőmérsékleten gyorsabban szaporodnak a megbetegedéseket okozó baktériumok!

Külön

  • Már az előkészülteknél kezelje és tárolja külön az alapanyagokat. Nyers hús ne érintkezzen más élelmiszerrel, mosott zöldség ne legyen közel szennyezett zöldséghez, gyümölcshöz, tojást dobozban, fogyasztásra kész ételektől elkülönítve tárolja a hűtőszekrényben. Minden legyen lefedett külön edényben vagy dobozban, így biztosan elkerülheti az érintkezést, szennyeződést.
  • Ha nem biztos, hogy gyorsan elfogy az étel, vagy folyamatosan szeretné tálalni, akkor érdemes kis adagokat készíteni és úgy tenni az asztalra. Például kis tálakba szervírozni a szendvicskrémeket, a mártogatós edényeit személyre szólóvá tenni.
  • Mindenkinek legyen külön tányérja és pohara, különböző érdekes megoldásokkal egyedivé teheti az étkészletet (színes csipeszek, díszek vagy alkoholos filccel írt nevek, minták).

Időben

  • Ha nem volt hűtőben, hűtött edényben, vagy sütőben, esetleg meleg tálaló edényben az étel, akkor két óra elteltével ki kell dobni, ennyi idő után már nem fogyasztható biztonságosan az étel. (Túlfűtött szobában a kétórás szabály egy órára csökken!)

Általánosságban elmondható, hogy biztonságosabb egy időpontra szervezni az étkezést és nem folyamatosan kint hagyni az ételeket az asztalon.

Ételjavaslatok a meccsnézéshez

  • Szendvicsek
  • gyorsan romló összetevőt nem tartalmazó szendvicskrémek, hőkezelt pástétomok
  • Sós- és édes aprósütemények
  • Mártogatós öntetek
  • Gyümölcssaláta
  • Sült csirkecomb
  • Sült borda

Forrás:

http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/BuyStoreServeSafeFood/ucm328131.htm

http://www.foodsafety.gov/blog/2015/01/dont-let-bacteria-score-touchdown-your-super-bowl-party.html

Fotó: www.yak.ca

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem lehet az alternatív gabonákból önmagukban tésztát készíteni?

eteltcsakokosan

10 dolog, amit az articsókáról tudni kell

eteltcsakokosan

Lakodalom okosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató