Spárgát szinte mindig két formában készítenek: szalonnába tekerve megsütve és spárgakrémlevesnek. Íme pár ötlet, amivel a spárgából köretet vagy főzeléket is készíthetünk.
Tanácsok a spárgához
- Gyenge, friss spárgát érdemes vásárolni, az öreg fás, illetve kellemetlen ízű.
- Az alsó fás részt le kell vágni, a szárakat megmosni, lecsöpögtetni és összekötve érdemes megfőzni.
- Sós forrásban lévő vízben, 18-20 perc alatt megpuhul.
Spárga tejföllel
- 1 csomag spárga
- fél doboz tejföl
- 5 dkg vaj
- 2 ek liszt
- fél citrom leve
- só
A spárgát megfőzzük, lecsurgatjuk, közben egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, belefacsarjuk fél citrom levét, belekanalazzuk a tejfölt, lisztet szitálunk rá és hagyjuk egyet rottyanni, ízlés szerint sózzuk, majd a spárgát beleforgatjuk és melegen tálaljuk.
Spárgapüré
- 1 csomag spárga
- 5 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 2 dl tej
- só, fehérbors
Amíg a spárgát megfőzzük, elkészítjük a besamelt. A vajat felolvasztjuk egy kis lábosban, rászitáljuk a lisztet, majd felfőzzük a tejjel és a tűzhelyről leemelve addig keverjük, míg csomómentes és sűrű nem lesz. A főtt spárgát szitán áttörjük, vagy összeturmixoljuk és elkeverjük a besamellel. Főzelékként virslivel, pörkölttel, fasírttal tálalhatjuk, vagy szószként sült húsok mellé kínálhatjuk.
Korábbi cikkek és receptek a sprágáról:
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
- A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet tenni, és abba állítani a zöldséget.
- A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
- Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A kész mártást azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!