Ételtcsakokosan

Spárga kicsit másképp

2016. április 25.

Spárgát szinte mindig két formában készítenek: szalonnába tekerve megsütve és spárgakrémlevesnek. Íme pár ötlet, amivel a spárgából köretet vagy főzeléket is készíthetünk.

 
Tanácsok a spárgáhozvegetable-740446_640

  • Gyenge, friss spárgát érdemes vásárolni, az öreg fás, illetve kellemetlen ízű.
  • Az alsó fás részt le kell vágni, a szárakat megmosni, lecsöpögtetni és összekötve érdemes megfőzni.
  • Sós forrásban lévő vízben, 18-20 perc alatt megpuhul.

Spárga tejföllelasparagus-823785_640

  • 1 csomag spárga
  • fél doboz tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • fél citrom leve

A spárgát megfőzzük, lecsurgatjuk, közben egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, belefacsarjuk fél citrom levét, belekanalazzuk a tejfölt, lisztet szitálunk rá és hagyjuk egyet rottyanni, ízlés szerint sózzuk, majd a spárgát beleforgatjuk és melegen tálaljuk.
Spárgapüré

  • 1 csomag spárga
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • só, fehérbors

Amíg a spárgát megfőzzük, elkészítjük a besamelt. A vajat felolvasztjuk egy kis lábosban, rászitáljuk a lisztet, majd felfőzzük a tejjel és a tűzhelyről leemelve addig keverjük, míg csomómentes és sűrű nem lesz. A főtt spárgát szitán áttörjük, vagy összeturmixoljuk és elkeverjük a besamellel. Főzelékként virslivel, pörkölttel, fasírttal tálalhatjuk, vagy szószként sült húsok mellé kínálhatjuk.

 
Korábbi cikkek és receptek a sprágáról:

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
  • A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet tenni, és abba állítani a zöldséget.
  • A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
  • Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A kész mártást azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nevelj spenótot a balkonon!

eteltcsakokosan

Fortélyok a házi tésztakészítéshez

eteltcsakokosan

Mire ügyeljünk a tojások tárolásakor?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató