Ételtcsakokosan

Használható-e egy élelmiszer jelölésében a diabetikus jelző?

2022. július 29.

A különleges táplálkozási célú élelmiszerek körét uniós szinten egy irányelv határozta meg, amely a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 36/2004. (IV. 26) ESZCSM rendelet megalkotásával lett átültetve a magyar jogrendbe úgy, hogy megalkotásra került a „diabetikus” termékkategória, amely a szénhidrát anyagcserezavarban szenvedő fogyasztóknak szánt élelmiszereket foglalta magába.

Az irányelv 2016. július 20-tól hatályát vesztette, – így a hazai jogszabály is átdolgozásra került – helyette a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről szóló európai uniós rendelet határozza meg, hogy mely élelmiszerek tartoznak a „különleges” élelmiszerek körébe. A rendelet alapján azonban ebbe a körbe a szénhidrát anyagcserezavarban szenvedő fogyasztóknak szánt élelmiszerek nem tartoznak bele, ezért a „diabetikus” élelmiszerek „normál” fogyasztású élelmiszerekként kezelendők, így megszűnt a „diabetikus” kategória, ezt a jelzőt nem jogszerű használni.

 

.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

TEJBEN-VAJBAN 1.

eteltcsakokosan

Hogyan válasszunk bevásárló alkalmatosságot?

eteltcsakokosan

Az értékes durumbúza

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató