A nagy nyári melegben sokszor törjük a fejünket mi az, ami leghatékonyabban csökkenti az egyre erősödő éhségérzetünket, ugyanakkor nem nehezíti el a gyomrunkat. Ilyen esetben jó választásnak tűnhet egy finom saláta.
A salátákat rengeteg féle módon el lehet készíteni, nem csak finom és könnyű fogásnak ígérkezik, de nagyon egészséges is.
A salátákat Magyarországon elsősorban kiegészítőként, savanyúság helyett fogyasztottuk, manapság azonban egyre többször szerepelnek az étlapokon főfogásként. Amellett, hogy nem terheli meg a gyomrunkat, egészséges étel is tele rosttal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
A saláta nem más, mint egy hidegen fogyasztott étel. A legegészségesebb saláta a zöldségalapú saláta, amelyet ízesíthetünk különböző öntetekkel. A dresszing alapja lehet többek között olaj, különféle ecet, joghurt vagy éppen majonéz is, de a variációk száma gyakorlatilag végtelen. A saláták egyik legfontosabb szerepe az étrendünk színesítése, de természetesen a látvány mellett annak kiegyensúlyozottságához is hozzájárulnak. Egész évben találhatunk olyan zöldségfélét, amelynek éppen szezonja van, és a boltok polcain is csak ránk várnak a friss zöldségek, vagy az előrecsomagolt salátakeverékek, hogy segítségükkel plusz vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és rosthoz jusson szervezetünk.
Ha időnk engedi, a kertből frissen szedett, vagy a piacon beszerzett salátákból könnyen összeállíthatunk egy variációt. A boltokban azonban számos előre csomagolt formában is kaphatók, így nem kell vesződni az alapanyagok összeválogatásával, mosásával és aprításával sem.
Mire figyeljünk, ha ilyet választunk? Természetesen nézzük meg alaposan a címkét, de nem csak azért, hogy mit találunk a zacskóban, hanem nézzük meg a lejárati dátumot is! Ha a csomagban esetleg fonnyadt, nem kellően friss darabokat látunk, inkább ne vegyük meg. Figyeljünk arra, hogy a terméket megmosták-e csomagolás előtt: az aprított, vegyes saláták esetén ez legtöbbször így van, de egyes saláták mosást igényelnek felhasználás előtt – ezt minden esetben feltüntetik a csomagoláson. Mivel ezeket a salátakeverékeket frissen állítják össze, és a mosáson, válogatáson, daraboláson és keverésen kívül semmit sem tesznek velük, biztosak lehetünk abban, hogy nem veszítettek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból sem.
Nem kérdés tehát, a saláták nem csak színesebbé, hanem egészségesebbé is teszik étrendünket! Fontos, hogy fogyasztás előtt mindig alaposan, folyó víz alatt mossuk meg a salátát.