Ételtcsakokosan

Sokszínű saláták

2018. július 24.

A nagy nyári melegben sokszor törjük a fejünket mi az, ami leghatékonyabban csökkenti az egyre erősödő éhségérzetünket, ugyanakkor nem nehezíti el a gyomrunkat. Ilyen esetben jó választásnak tűnhet egy finom saláta.

salimosi

A salátákat rengeteg féle módon el lehet készíteni, nem csak finom és könnyű fogásnak ígérkezik, de nagyon egészséges is.

A salátákat Magyarországon elsősorban kiegészítőként, savanyúság helyett fogyasztottuk, manapság azonban egyre többször szerepelnek az étlapokon főfogásként. Amellett, hogy nem terheli meg a gyomrunkat, egészséges étel is tele rosttal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal.

salid

A saláta nem más, mint egy hidegen fogyasztott étel. A legegészségesebb saláta a zöldségalapú saláta, amelyet ízesíthetünk különböző öntetekkel. A dresszing alapja lehet többek között olaj, különféle ecet, joghurt vagy éppen majonéz is, de a variációk száma gyakorlatilag végtelen. A saláták egyik legfontosabb szerepe az étrendünk színesítése, de természetesen a látvány mellett annak kiegyensúlyozottságához is hozzájárulnak. Egész évben találhatunk olyan zöldségfélét, amelynek éppen szezonja van, és a boltok polcain is csak ránk várnak a friss zöldségek, vagy az előrecsomagolt salátakeverékek, hogy segítségükkel plusz vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és rosthoz jusson szervezetünk.

soksali

Ha időnk engedi, a kertből frissen szedett, vagy a piacon beszerzett salátákból könnyen összeállíthatunk egy variációt. A boltokban azonban számos előre csomagolt formában is kaphatók, így nem kell vesződni az alapanyagok összeválogatásával, mosásával és aprításával sem.

Mire figyeljünk, ha ilyet választunk? Természetesen nézzük meg alaposan a címkét, de nem csak azért, hogy mit találunk a zacskóban, hanem nézzük meg a lejárati dátumot is! Ha a csomagban esetleg fonnyadt, nem kellően friss darabokat látunk, inkább ne vegyük meg. Figyeljünk arra, hogy a terméket megmosták-e csomagolás előtt: az aprított, vegyes saláták esetén ez legtöbbször így van, de egyes saláták mosást igényelnek felhasználás előtt – ezt minden esetben feltüntetik a csomagoláson. Mivel ezeket a salátakeverékeket frissen állítják össze, és a mosáson, válogatáson, daraboláson és keverésen kívül semmit sem tesznek velük, biztosak lehetünk abban, hogy nem veszítettek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból sem.

Nem kérdés tehát, a saláták nem csak színesebbé, hanem egészségesebbé is teszik étrendünket! Fontos, hogy fogyasztás előtt mindig alaposan, folyó víz alatt mossuk meg a salátát.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hol tudom ezeket pontosan megtalálni?…

eteltcsakokosan

Gabona babona

eteltcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató