Ha házi füstölt kolbászt szeretnék készíteni eladásra, milyen egészségügyi és élelmiszer-biztonsági feltételeknek kell megfelelni? Hol tudom ezeket pontosan megtalálni?
Amennyiben saját gazdaságából származó, engedélyezett vágóhídon levágott sertés hús feldolgozásával állítja elő a füstölt kolbászt, az előállítás és értékesítés kistermelőként végezhető. A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy regisztrált kistermelő kis mennyiségű, saját maga által megtermelt alapterméket, illetve abból saját maga által előállított élelmiszert értékesítsen közvetlenül a végső fogyasztóknak, és kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményeknek.
Nem saját gazdaságából származó hús felhasználása esetén engedélyezett létesítményben, vagy az értékesítés helyén történő állati eredetű élelmiszer feldolgozására jogosult, nyilvántartott kiskereskedelmi létesítményben (például húsüzlet) kerülhet sor füstölt kolbász előállítására értékesítés céljából.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom