Ételtcsakokosan

A szárított vargánya gomba meddig áll el?…

2020. augusztus 6.
olvker.jpg

A szárított vargánya gomba meddig áll el, illetve meddig felhasználható? Nem bolti, hanem gombagyűjtőtől kaptam (talán már 3 éve is van), és eleve szárított formában. Akasztható hálóban van azóta is. A jellegzetes aromájából már veszített, de vajon még felhasználhatom?

A tartósítási eljárások közül az egyik legrégebben alkalmazott eljárás a szárítás vagy aszalás, amelynek a lényege, hogy a mikroorganizmusok (köztük a romlást okozók) életben maradásához és szaporodásához szükséges egyik környezeti tényezőt, a nedvességet lecsökkentjük. A vízelvonás következtében a romlást okozó mikroorganizmusok nem tudnak fejlődni, a gomba hosszú időn keresztül fogyasztható marad. A tárolás során azonban figyelni kell, hogy penészedés, molyosodás, nedvesedés ne következzen be. Amennyiben ilyen károsodást nem észlelünk, a szárított gomba biztonsággal elfogyasztható. A szárított gomba minősége akkor megfelelő, ha vízbe téve vagy főzéskor képes visszanyerni az eredeti alakját és állagát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A jó sonka titka

eteltcsakokosan

Szirupos ostya

eteltcsakokosan

Frissen fogyasztandó!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató