Ételtcsakokosan

Kenyértartót, de milyet?

2022. május 8.

A lényeg, hogy a kenyerünk védett helyen legyen, ám biztosított legyen számára a megfelelő szellőzés. Nem árt, ha a tároló lélegző anyagból van. Legyen a tartónk fából, műanyagból, kerámiából, esetleg fémből, igazából mindegyik anyagnak megvan az előnye és a hátránya is. Nézzük!

Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a frissen vásárolt kenyér, péksütemény ízét, a megfelelő tárolást kell számára biztosítanunk. Az sem jó, ha túl sok nedvesség éri, ám kiszáradni sem szabad hagynunk. Továbbá a penész is veszélyes ellenség számára, amit szintén okozhat a túl száraz, vagy a túl nedves levegő. A műanyag zacskó nem épp a legjobb választás, ha a kenyér vagy egyéb péksütemény tárolásáról van szó. Érdemes beszerezni egy kenyértartót, mert nemcsak a „mindennapi” kenyerünk helye, de konyhánk dísze is lehet. Azonban mégis, milyen a jó kenyértartó?
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy finom, ropogós, frissen sült kenyeret vásároltunk, ami még meleg – ha a hazaszállításhoz használjuk is –, otthon feltétlenül vegyük ki a műanyag zacskóból. Ilyenkor, amikor nincs ideje a polcon kihűlni a kenyérnek, igyekszik mindezt a csomagolásban megtenni. Ám a zacskóból az így keletkező víz nem tud kijutni, és gyorsabban vezet penészedéshez. Hagyjuk a pulton, hogy kihűljön, és csak utána kerüljön a helyére.

Akadnak, akik – főleg a nyári hónapokban – a hűtőszekrényben tárolják a kenyeret. Habár így nem megy olyan hamar tönkre, azért mégsem ajánlatos, mivel hamar elveszítheti a víztartalmát és az íze sem ugyanolyan. Az ideális hőmérséklet a pékáruk számára a 18–22 ⁰C közötti hőmérséklet.
A szeletelt kenyérnél probléma lehet, hogy a „nyitott” felületeken könnyebben megtelepszenek a penészgombák, vagy könnyebben kiszáradhatnak. Ha valamiért félbe kell vágni egy egész kenyeret, mindig a vágott felületével lefelé kell tárolni, így is akadályozva a gyors kiszáradást.

Miért jó nekünk a kenyértartó?
Akár nagyobb mennyiség tárolására is lehetőségünk van, ha kenyértartót veszünk, és ezt a mennyiséget tovább frissen tarthatjuk, mintha csak zacskókban tárolnánk. És költséghatékonyabb egy tárolót beszerezni, mint kidobálni a penészes kenyeret…

Milyen a jó kenyértartó? Fa? Fém? Kerámia? Műanyag?
A lényeg, hogy a kenyerünk védett helyen legyen, ám biztosított legyen számára a megfelelő szellőzés. Nem árt, ha a tároló lélegző anyagból van. Legyen a tartónk fából, műanyagból, kerámiából, esetleg fémből, igazából mindegyik anyagnak megvan az előnye és a hátránya is.

Kenyértartó, ha műanyag
Ha a műanyag zacskó nem volt megfelelő, akkor az ugyanolyan anyagból készült doboz vajon alkalmas lesz kenyér tárolására? Nem kifejezetten. A kenyérből távozó nedvességet nem veszi fel a műanyag tartó, így nem a legjobb megoldás a kenyér tárolására. A péksüti így ragacsos felületű lesz, és csupán néhány napig élvezhetjük a frissességét.

Kenyértartó, ha kerámia
Nagyon sokan erre a természetes anyagra esküsznek, vannak, akik a máshol már jól bevált római tálat használják erre a célra. Ez az anyag nagyon is lélegzik és felveszi a felesleges vizet. Ha ilyen tartót választanánk, arra ügyeljünk, hogy ne legyen a tál mázzal bevont. Habár így könnyű tisztítani, viszont kevésbé szívja be a nedvességet, így hamarabb beindulhat a penészedés.

Kenyértartó, ha fém
Stabilnak stabil, és könnyen is tisztítható, csupán egy benedvesített kendőre van szükség, amivel áttöröljük kívül és belül, majd folyó vízzel leöblítjük.
Habár egy jól megválasztott modell szépen illeszkedhet a konyha berendezéséhez, mielőtt ennél döntünk, vegyük figyelembe, hogy ez az anyag nem lélegző anyag. A nedvesség így nem tud távozni a tartóból, így hamar penészgombák keletkezhetnek. Habár kis lyukak vannak általában a tartó hátoldalán, mégis érdemes néha szellőztetni. Fém esetén megeshet, hogy a kenyér átveszi a tartó szagát, ízét. Hogy ezt kivédjük, tartsuk papírzacskóban a kenyeret.

Kenyértartó, ha fából van
Antibakteriális hatása miatt lehet közkedvelt a fából készült változat. Mivel porózus anyag, így hagyja a benne tárolt kenyeret szellőzni. Szintén ennek köszönhetően, a pékáruból távozó nedvesség a fa mélyebb rétegeibe jut. Ám ami előny, az gyakran hátrány is: mivel a tartó anyaga felveszi a vízből távozó nedvességet, ám vissza azt már nem engedi, azért a kenyér hamarabb kiszáradhat. Ezt a kiszáradást úgy késleltethetjük, ha a pékárut a pékségben kapott papírzacskóban hagyjuk és úgy tesszük be a tartóba. Ezenkívül a fa tisztítása körülményesebb.

Kapcsolódó tartalmak


Újrafelhasználható textilzsákok

A spanyol Alimente hasábjai arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.
Tovább olvasom

Bizonyos korig tiltólistán

Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt.
Tovább olvasom

Related posts

Rögös út a macaronig

eteltcsakokosan

„A hal csodálatos alapanyag!”

eteltcsakokosan

7 hétköznapi főzési baki

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató