Ételtcsakokosan

Savanyú, de csemege

2014. július 24.

kaposzta-100x99A magyar gasztronómiai hagyományok jeles képviselői a savanyúságok. A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként, egészségünk megőrzése érdekében is érdemes fogyasztani.
Számos idetartozó termék különösen gazdag rostokban, egyben kiváló vitaminforrás is. A savanyú káposzta C-vitamin tartalma kiemelkedő: a tengerészek már több száz évvel ezelőtt is ezzel védték magukat egyes hiánybetegségek, például a skorbut ellen.
Három termékcsoportot különböztet meg a Magyar Élelmiszerkönyv: savanyított zöldség és gyümölcs, csemegeuborka illetve savanyú káposzta. A savanyított zöldség és gyümölcs hőkezeléssel, természetes vagy mesterséges savanyítással, vagy ezek kombinációjával készült termék. Ebbe kerülhet paprika, paradicsom, uborka, hagyma, sokféle finomság. A csomagoláson a jelölésnél fel kell tüntetni a benne lévő zöldség nevét, illetve azt, ha nem hőkezelt és hogy csípős-e vagy sem. A csemegeuborka olyan hőkezeléssel tartósított élelmiszer, amelyet előtartósítás nélkül, frissen szedett uborkából ecetes, sós, édesített felöntő lével, fűszerekkel, ízesítő és/vagy díszítő növényi részekkel kiegészítve készítenek el. A savanyú káposzta olyan természetes savanyítással előállított termék, amelyet a káposzta torzsájának eltávolítása után, a káposzta szeletelésével, tejsavas erjesztésével készítenek el. A savanyúságokat hőkezeléssel, mesterséges vagy természetes savanyítással állítják elő. Ilyenkor az elsődleges összetevőket tisztítják, osztályozzák, mossák, válogatják, majd ezt követően egészben, darabolva vagy aprítva, esetleg hámozva, önállóan vagy több alkotóelemmel együtt, fűszerekkel kiegészítve vetik alá hőkezelésnek vagy öntik fel sós-savas (pl. sós, ecetes vagy ecetsavas) lével. A természetes előállításnál fermentálják, megvárják a tejsavképződést, majd töltik a savanyúságokat üvegekbe, csomagolóedényekbe.
SAVANYÍTSUNK OTTHON! Otthon is lehet kiváló savanyúságokat eltenni  – ugye, a hazainak sosincs párja! Az egyszerű csavaros tetejű üveg is tökéletes, no és a megfelelő hőmérséklet és erjesztőlé. Fontos továbbá az erjedést elősegítő (készen vásárolható) úgynevezett zöldségfermentum. Az erjedés elősegítésére a burgonya és a kenyér is jól használható otthon. A burgonya a kenyérrel ellentétben nem ázik szét. A természetes savanyításnak minden nép konyhájában van hagyománya. Például a japánok erjesztett szójababkrémet készítenek, amely kedvezően támogatja a bélflórát, tisztítja az ereket, segíti a szívműködést. Tegyük el akár otthon vagy vásároljuk meg üzletben a savanyúságot, mindig figyeljünk oda, hogy az asztalunkra kerülő étel, finomság biztonságos legyen, családunknak valóban élményt nyújtson, ami aztán minket is jó érzéssel tölthet majd el!
Savanyításra a keményebb zöldségek, gyümölcsök alkalmasak, mert nem puhulnak meg az erjesztésnél. A nyári zöldek (saláták) savanyításra nem alkalmasak.
Ellenőrzések
Nagyüzemi környezetben a savanyúságok előállítására vonatkozó előírásokat és minőségi követelményeit is a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Az asztalunkra kerülő finomságnak meg kell felelnie meghatározott érzékszervi jellemzőknek (szín, illat, íz, állomány, felöntő lé), fizikai és kémiai jellemzőknek (pl.: sav-, só-, homoktartalom) és a jelöléssel kapcsolatos szabályoknak. Ellenőrzéskor ezen szempontokat veszik sorra. A Pest, Hajdú-Bihar és Fejér Megyei Kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai 2014. március-áprilisában a savanyúságokat ellenőrizték az előállító helyeken, piacokon valamint kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban. A hatósági felügyelők figyelmet fordítottak arra, hogy minél több savanyúságfajtát vizsgáljanak meg. Az ellenőrzések során több   eltérést, hibát találtak, ezek egy része figyelmeztetés szankciót eredményező jelölési hiba volt, néhány esetben azonban súlyosabb élelmiszerbiztonsági hibát is találtak. Ilyenkor pénzbüntetés és termék kivonás is szükségessé vált.
Amennyiben a vizsgálatok eredményeiről részletesebben kíván tájékozódni, keresse fel a NÉBIH, www.nebih.gov.hu weboldalát az Aktualitások/Hírek/Savanyúság ellenőrzés menüpont alatt.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Itt a hőségriadó!

eteltcsakokosan

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült

szucseva

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató