Ételtcsakokosan

Sarkady Dóra mézeskalács receptje

2016. január 27.

Adventi koszorú

Aranyszínű gyömbéres mézeskalácsSArkadyDóra5ésféléves

17 dkg sima liszt
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
6dkg vaj darabokra vágva
10 dkg méz
1 tojássárgája felverve
fél teáskanál szódabikarbóna

A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy tálba szitáljuk. A vajat finomra elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, vagy robotgéppel összedolgozhatjuk.

Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját, és kézzel vagy géppel addig keverjük, amíg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk és a hűtőbe tesszük, mielőtt formázni kezdjük.

SarkadyAnna3ésféléves

Csokoládés mézeskalács

17 dkg sima liszt
2 teáskanál mézeskalács
3 dkg kakaópor
7 dkg vaj darabokra vágva
8 dkg méz
1 tojás
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj

A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket és a kakaót egy tálba szitáljuk. A vajat finomra elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, vagy robotgéppel összedolgozhatjuk. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját, és kézzel vagy géppel addig keverjük, amíg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, mielőtt formázni kezdjük.

A csokoládés mézeskalács tészta kétharmadát lisztes deszkán kinyújtjuk, amíg kb. 30 cm átmérőjű nem lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egy tányér segítségével kivágunk egy kb. 28 cm átmérőjű szabályos kört belőle. Közepébe, egy tányér segítségével kivágunk egy kb. 18 cm-es kört, amit kiveszünk, így a tepsiben csak a mézeskalács koszorú alap marad. Sütemény szaggatóval a tésztából (csokisból és z aranyszínűből egyaránt) levélformákat szaggatunk. A tepsibe helyezünk egy alufóliába csavart gurigát és erre is teszünk leveleket, a többi levelet simán a tepsibe tesszük. A koszorú alapot és a leveleket 180C-ra előmelegített sütőben, kb. 8-10 percig sütjük. A fahéj rudakat párosával összekötjük, a piros marcipánból apró magyalbogyókat gyúrunk, a narancssárgából kisebb mandarint formázunk.

Ha a tészták kisültek, egy nyomózsákba, vagy egy levágott sarkú zacskóba cukormázat töltünk, és ennek segítségével felragasszuk az alapra a leveleket különböző irányba elrendezve, így lassan kialakul a koszorú mintája. Ha a levelekkel készen vagyunk, akkor a marcipánokat és a fahéj rudakat is felhelyezzük. Tetszés szerint mintás szalagokkal is díszíthetjük a koszorút.

Cukormáz

1 evőkanál tojásfehérje felverve
1 evőkanál citromlé
7-10 dkg porcukor

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A biztonságos hamburger titka

eteltcsakokosan

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Mi kell az üzemeltetéshez…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató