Ételtcsakokosan

Készíts szörpöt akácvirágból

2022. május 3.

Nyílnak az akácfák fehér virágai, a fák szinte roskadoznak a fürtökben lelógó virágzat súlya alatt. Jellegzetes, édes illatukat már messziről érezni lehetett.Mi az, amit ilyenkor tehetünk? Fogjuk magunkat és szedünk a mézes illatú fürtökből. Hazatérve még aznap akácszörpöt készítünk. Tartósítószerek nélkül, ahogy még a nagymamától tanultuk

Nagyon fontos, hogy inkább az utaktól távolabbi helyeken érdemes a virágokat leszedni, mert ezek kevésbé szennyezettek. Csak a kinyílt, egészséges virágokat szedjünk le, a megbarnult, elvirágzott fürtökben már nincs virágpor. Legjobb nem tépni, hanem ollóval vagy éles késsel szedni azokat, hogy ne hullassák el a virágport. Virággal felfelé tegyük a kosárba, papírzacskóba, a műanyag zacskóban könnyen bepállik a növény, ezért az nem alkalmas a gyűjtésre.

Tiszta kézzel, tiszta felületen dolgozzunk, a befőzéshez szükséges edényeinket használat előtt mosogassuk el. A virágokat alaposan nézzük át, hogy bogarak ne legyenek bennük. A fürtök száráról a virágokat szedegessük le, majd tartsuk folyó víz alá, hogy a port, a szennyeződéseket lemossuk. Tiszta csapvizet használjunk az elkészítéshez. Mivel a citromot héjával együtt használjuk fel és a felületkezelésre használt szereket a héjról mosással nem lehet eltávolítani, ezért érdemes biogyümölcsöt vásárolni. Természetesen így is szükséges a citromot felhasználás előtt folyóvíz alatt alaposan megmosni.

A lemosott virágokkal és a karikára vágott citrommal megtöltjük a befőttes üveget. Szirupot készítünk: a kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Amikor a szirup kihűlt, feltöltjük az akácvirággal megtöltött befőttesüveget. Érdemes egy fapálcikával lenyomni és a lé alatt tartani a virágokat.

Tegyük hűvös helyre,három napig hagyjuk állni, időnként kavarjuk meg. A három nap elteltével szűrjük le, és a kész szörpöt töltsük kupakkal vagy dugóval ellátott üvegekbe. Ha a szörpöt jégkockaként lefagyasztjuk, egész évben fogyaszthatjuk.
Az akácszörpöt fogyasztásig tartsuk a hűtőben. Hűtött ásványvízzel, szódavízzel tetszés szerint hígítva kiváló üdítő.
Hozzávalók:
kb.10-25 ág por- és szmogmentes helyről szedett akácvirág füzér
– 1 db citrom
– 1 kg kristálycukor
– 1 l víz
– befőttesüveg

Kapcsolódó tartalmak


Újrafelhasználható textilzsákok

A spanyol Alimente hasábjai arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.
Tovább olvasom

Bizonyos korig tiltólistán

Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt.
Tovább olvasom

Related posts

Online okosan

eteltcsakokosan

Juhhúst az ünnepi asztalra

eteltcsakokosan

Karamellás "fordított pite"

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató