Ételtcsakokosan

Mi legyen a savanyúság?

2016. december 29.
6

A savanyúság, olyan mint a mesében a só: észre sem vesszük, milyen fontos része az életünknek, így az ünnepi asztalnak is elmaradhatatlan eleme.

Télen a legjobb és legkönnyebben beszerezhető vitaminforrás a káposzta, sokfajta terem hazánkban, és az elkészítési módok is változatosak. Receptajánlatunk mellett tippeket adunk a káposzta otthoni savanyítására. Sült húsok, pörköltek, tésztaételek mellé illik ez a ropogós saláta.

Savanyítás6
A természetes tartósító eljárások egyik típusa a tejsavas erjesztés, amely egy biológiai, mikrobiológiai módszer. Az eljárás során a legfőbb cél
a tejsavtermelő baktériumok elszaporítása.

Így álljunk hozzá:

  • Fontos, hogy kizárólag erre a célra rendszeresített tiszta eszközöket, edényeket használjunk, melyek anyaga (pl. üveg, saválló acél, saválló műanyag) érintkezhet élelmiszerrel.
  • Savanyú káposzta eltevéséhez a téli tárolásra alkalmas, vékony levelű, tömött káposztafejek a megfelelőek. Csakis egészséges, rothadástól és penésztől mentes káposztát használjunk fel és alaposan tisztítsuk meg.
  • A káposztát egyenlő vastagágú szálakra reszeljük le, a torzsáját vágjuk ki.
  • Majd üvegbe/hordóba rétegezzük le a káposztát sóval, lehetőleg hézagmentesen. Közben adhatunk hozzá ízlés szerint különböző, szintén jól
    előkészített (mosott és lecsepegtetett) fűszereket, ízesítő növényeket, mint például sárgarépát, tormát, szemes borsot, borsikafüvet, babérlevelet,
    esetleg koriandert, köményt.
  • A lerétegezett káposztát mindig döngöljük le, annak érdekében, hogy levet eresszen, és a lé ellepje a teljes mennyiséget, illetve azért is, hogy
    oxigénmentes környezetet teremtsünk az ezt igénylő hasznos mikroorganizmusoknak. A káposzta tetejére szükséges egy tiszta, fertőtlenített
    nyomósúlyt is helyezni, hogy az előbb említett környezeti viszonyokat fenntarthassuk az erjesztés során.
  • Ezután tegyük el a terméket tiszta környezetbe, 15-20°C-ot biztosítva.
  • A fermentálás során 10-14 naponta javasolt lemosást végezni, ekkor mindig ellenőrizzük, hogy nem mutat-e kellemetlen illat-, íz-, illetve
    állományelváltozást.
  • 34 nap után javasolt lefedni celofánnal az üveg tetejét, majd 2 hónapig nem szabad felbontani.
  • Felbontást követően 10-15°C-on tároljuk, ügyelve arra, hogy a lé folyton ellepje a káposztát. Figyelem: utólag ne adjunk hozzá vizet!

Receptek:
Almás káposztasaláta

Fotó: nlcafe.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

eteltcsakokosan

Mindent az almaecetről

eteltcsakokosan

Fagylalt

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató