Ételtcsakokosan

Mi legyen a savanyúság?

2016. december 29.
6

A savanyúság, olyan mint a mesében a só: észre sem vesszük, milyen fontos része az életünknek, így az ünnepi asztalnak is elmaradhatatlan eleme.

Télen a legjobb és legkönnyebben beszerezhető vitaminforrás a káposzta, sokfajta terem hazánkban, és az elkészítési módok is változatosak. Receptajánlatunk mellett tippeket adunk a káposzta otthoni savanyítására. Sült húsok, pörköltek, tésztaételek mellé illik ez a ropogós saláta.

Savanyítás6
A természetes tartósító eljárások egyik típusa a tejsavas erjesztés, amely egy biológiai, mikrobiológiai módszer. Az eljárás során a legfőbb cél
a tejsavtermelő baktériumok elszaporítása.

Így álljunk hozzá:

  • Fontos, hogy kizárólag erre a célra rendszeresített tiszta eszközöket, edényeket használjunk, melyek anyaga (pl. üveg, saválló acél, saválló műanyag) érintkezhet élelmiszerrel.
  • Savanyú káposzta eltevéséhez a téli tárolásra alkalmas, vékony levelű, tömött káposztafejek a megfelelőek. Csakis egészséges, rothadástól és penésztől mentes káposztát használjunk fel és alaposan tisztítsuk meg.
  • A káposztát egyenlő vastagágú szálakra reszeljük le, a torzsáját vágjuk ki.
  • Majd üvegbe/hordóba rétegezzük le a káposztát sóval, lehetőleg hézagmentesen. Közben adhatunk hozzá ízlés szerint különböző, szintén jól
    előkészített (mosott és lecsepegtetett) fűszereket, ízesítő növényeket, mint például sárgarépát, tormát, szemes borsot, borsikafüvet, babérlevelet,
    esetleg koriandert, köményt.
  • A lerétegezett káposztát mindig döngöljük le, annak érdekében, hogy levet eresszen, és a lé ellepje a teljes mennyiséget, illetve azért is, hogy
    oxigénmentes környezetet teremtsünk az ezt igénylő hasznos mikroorganizmusoknak. A káposzta tetejére szükséges egy tiszta, fertőtlenített
    nyomósúlyt is helyezni, hogy az előbb említett környezeti viszonyokat fenntarthassuk az erjesztés során.
  • Ezután tegyük el a terméket tiszta környezetbe, 15-20°C-ot biztosítva.
  • A fermentálás során 10-14 naponta javasolt lemosást végezni, ekkor mindig ellenőrizzük, hogy nem mutat-e kellemetlen illat-, íz-, illetve
    állományelváltozást.
  • 34 nap után javasolt lefedni celofánnal az üveg tetejét, majd 2 hónapig nem szabad felbontani.
  • Felbontást követően 10-15°C-on tároljuk, ügyelve arra, hogy a lé folyton ellepje a káposztát. Figyelem: utólag ne adjunk hozzá vizet!

Receptek:
Almás káposztasaláta

Fotó: nlcafe.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit tegyek ha…?…

eteltcsakokosan

#8. A lisztnek minőségmegőrzési ideje van

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató