A savanyúság, olyan mint a mesében a só: észre sem vesszük, milyen fontos része az életünknek, így az ünnepi asztalnak is elmaradhatatlan eleme.
Télen a legjobb és legkönnyebben beszerezhető vitaminforrás a káposzta, sokfajta terem hazánkban, és az elkészítési módok is változatosak. Receptajánlatunk mellett tippeket adunk a káposzta otthoni savanyítására. Sült húsok, pörköltek, tésztaételek mellé illik ez a ropogós saláta.
Savanyítás
A természetes tartósító eljárások egyik típusa a tejsavas erjesztés, amely egy biológiai, mikrobiológiai módszer. Az eljárás során a legfőbb cél
a tejsavtermelő baktériumok elszaporítása.
Így álljunk hozzá:
- Fontos, hogy kizárólag erre a célra rendszeresített tiszta eszközöket, edényeket használjunk, melyek anyaga (pl. üveg, saválló acél, saválló műanyag) érintkezhet élelmiszerrel.
- Savanyú káposzta eltevéséhez a téli tárolásra alkalmas, vékony levelű, tömött káposztafejek a megfelelőek. Csakis egészséges, rothadástól és penésztől mentes káposztát használjunk fel és alaposan tisztítsuk meg.
- A káposztát egyenlő vastagágú szálakra reszeljük le, a torzsáját vágjuk ki.
- Majd üvegbe/hordóba rétegezzük le a káposztát sóval, lehetőleg hézagmentesen. Közben adhatunk hozzá ízlés szerint különböző, szintén jól
előkészített (mosott és lecsepegtetett) fűszereket, ízesítő növényeket, mint például sárgarépát, tormát, szemes borsot, borsikafüvet, babérlevelet,
esetleg koriandert, köményt. - A lerétegezett káposztát mindig döngöljük le, annak érdekében, hogy levet eresszen, és a lé ellepje a teljes mennyiséget, illetve azért is, hogy
oxigénmentes környezetet teremtsünk az ezt igénylő hasznos mikroorganizmusoknak. A káposzta tetejére szükséges egy tiszta, fertőtlenített
nyomósúlyt is helyezni, hogy az előbb említett környezeti viszonyokat fenntarthassuk az erjesztés során. - Ezután tegyük el a terméket tiszta környezetbe, 15-20°C-ot biztosítva.
- A fermentálás során 10-14 naponta javasolt lemosást végezni, ekkor mindig ellenőrizzük, hogy nem mutat-e kellemetlen illat-, íz-, illetve
állományelváltozást. - 34 nap után javasolt lefedni celofánnal az üveg tetejét, majd 2 hónapig nem szabad felbontani.
- Felbontást követően 10-15°C-on tároljuk, ügyelve arra, hogy a lé folyton ellepje a káposztát. Figyelem: utólag ne adjunk hozzá vizet!
Receptek:
Almás káposztasaláta
Fotó: nlcafe.hu