Kerti Barbara Lilla, Budapest
Hozzávalók:
- jégkockába fagyasztott sárgadinnye és ribizli ( sokféle gyümölcs megfelelő erre, nagyon finom a meggy, málna és az eper is )
- 1 citrom kifacsart leve
- mentalevél ( itthon is tartunk cserépben és az iskolánk példakertjében is termesztünk)
- stevia levelek ( itthon tartjuk cserépben)
- 1-2 kanál méz
- 1 liter víz
Elkészítése:
A megtisztított és alaposan megmosott sárgadinnyét pici kockákra vágjuk, a ribizlit pedig alaposan megmossuk, majd a száráról leszedjük. Ezután beletesszük a jégkocka tartóba a gyümölcsöket és felöntjük vízzel, majd betesszük 1-2 órára a mélyhűtőbe. A citromot addig kifacsarjuk, a mentaleveleket és a stevia leveleket pedig picit darabokra tépkedjük vagy vágjuk és beletesszük a vízbe a citromlével együtt és a hűtőbe tesszük, amíg elkészülnek a gyümölcsös jégkockák. 1-2 óra múlva először a citromos vizet megkóstoljuk, hogy tudjuk mennyi mézre lesz szükségünk, ugyanis a stevia levelek édesek és ennyi idő alatt a limonádénkat meg tudják édesíteni, így csak 1-2 kanál mézre van szükségünk egy édes limonádé elkészítéséhez. A mentalevelek pedig kellemes hűs ízt adnak a limonádénak. Végül beletesszük a pohárba a gyümölcsös jégkockákat és felöntjük a limonádéval. A limonádé elfogyasztása után isteni a megmaradt hűs gyümölcsöket is kieszegetni a pohárból. Ha több gyümölcs marad, mint amit felhasználunk a limonádéhoz, akkor azt joghurttal és mézzel lefagyasztjuk pálcikás jégkrémnek.