Mostanában elterjedt egészséges szokás, hogy salátát fogyasztunk ebédre. Egy probléma merül fel ezzel kapcsolatban, hogy nehezen szállítható az öntet és a sokféle hozzávaló. A legegyszerűbb megoldás egy jól zárható befőttesüveg! Ha az üveg aljára tesszük a szószt, vagy öntetet, akkor nem áztatja el ebédig a zöldségeket és egyéb finomságokat. Tálalásnál pedig vagy összerázzuk, vagy csak kiborítjuk a tálaló edénybe és már ehetjük is a roppanós finomságot.
A saláta titka a rétegezés, a különböző hozzávalók sorrendje.
- Először kerül bele az öntet, hogy ne áztassa el a többi hozzávalót.
- Majd gabona, protein vagy valamilyen nagyobb darabokból álló összetevő jön: ezek megvédik a puhább hozzávalókat az elázástól.
- A következő szintre jönnek azok az összetevők, amiket egyelőre óvni szeretnénk az öntettől.
- Végül jönnek a zöld levelek, hogy kifordítva ez adják a salátaágyat.
Legyen a salátában valami ropogós, valami fehérje és sok zöldség.
Íme pár ötlet képekben:
Íme egy recept:
Csirkés spenótos saláta
Hozzávalók a mustáros öntethez:
- 5 tk borecet
- 5 tk dijoni mustár
- 3/4 tk friss aprított kakukkfű
- 1/4 tk só
- 1/4 tk frissen őrölt fekete bors
- 5 tk extra szűz oliva olaj
Hozzávalók a salátához:
- 20 dkg feldarabolt sült csirkemell vagy maradék grillcsirke
- 2 csésze szőlő félbevágva
- 1/3 csésze dió nagyobb darabokra aprítva
- 1/3 csésze puha sajt pl. Feta
- 4 csésze friss spenótlevél nagyobb darabokra tépkedve
A csirkemellet forró serpenyőben aranybarnára sütjük, az üveg alján összekeverjük az öntet hozzávalóit és rétegezzük a többi zöldséget, húst és sajtot.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Mindig alaposan mossuk meg és rázzuk szárazra a zöldségeket, kiemelt figyelmet igénylenek a saláta, káposzta és egyéb zöld levelek.
- Tiszta edénybe tegyük az ételt!
- Hűtve tároljuk fogyasztásig és egy napon belül fogyasszuk el.
Forrás: http://www.buzzfeed.com/carolynkylstra/mason-jar-salads