Hozzávalók: 4 személyre
4 szép szelet jércemellfilé
4 szelet gépsonka (vagy valamilyen sonkaféle)
kb. 15 dkg reszelt sajt (trappista, füstölt vegyesen)
zöldfűszerek
Panírozáshoz:
2 db tojás
zsemlemorzsa, liszt
olaj, só
Elkészítés:
A jércemellfiléket szép nagy szeletekké klopfoljuk, fólia vagy egy nylonzacskó alatt. Sózzuk, és ízlés szerint megszórjuk a zöldfűszerekkel a szeleteket, majd minden szeletre teszünk egy-egy szelet sonkát és arra reszelt sajtot. Ezek után formásra felgöngyöljük és alufóliába tekerjük.
Gőz fölött pároljuk 2-3 percig, így a szép formája megmarad, nem esik szét sütés közben, és a sajt sem fog kifolyni. Lisztbe, majd tojásba, végül pedig zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, nem túl forró olajban szép pirosra sütjük.
Tálalásnál ferdén szeleteljük, reszelt füstölt sajttal meghintjük. Köretként jól illik hozzá a rizs.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- Ügyeljünk az alapanyagok minőség-megőrzési idejére is.
- A jércemell feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket, és ezeket a használatot követően minél előbb mossuk el, hogy véletlenül se érintkezzen a készétellel.
- Ha a csirkehúst megmossuk, azt mindig a munkafolyamatok kezdetén (kicsontozás, klopfolás előtt) tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
- Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
- Ha frissen szeletelt sonkát vásárolunk, akkor használjuk fel azt 24 órán belül.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- A tojásokat, amennyiben felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg folyó víz alatt és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, csak a szemmel láthatóan hibátlan, minőségi elváltozást nem mutató tojásokat használjuk fel.
- Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.
- A sütésnél gondoljunk arra, hogy a felgöngyölt hússzeletek lassan sülnek át. Az átsütés ellenőrzésére használjunk hústűt vagy húsvillát!
- A rizst (amennyiben nem előfőzött) tésztaszűrőben mossuk át folyóvízzel, mindaddig, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!