Sok családban az a szokás, hogy húsvétkor a főtt sonka-kolbász-tojás mellé fonott kalácsot esznek. Persze ezt meg lehet venni boltban is, de minek tennénk ilyet, ha pár perces munkával a boltinál sokkal finomabbat készíthetünk saját kezűleg?
Hozzávalók:
50 dkg liszt
200 ml habtejszín –magas zsírtartalmú
100 ml 3,6%-os tej
1 db egész tojás + 1 sárgája
2 dkg élesztő
6 dkg kristálycukor (2 dkg a tejben futtatni, a többi a liszthez)
1 mokkás kanál só
1 db tojás a tetejére lekenni
Elkészítése:
A dagasztótálba mérjük a lisztet, sót, kristálycukrot. A tejszínt öntsük ki korábban, hogy szobahőmérsékletű legyen. A tejet kiöntjük, langyosítjuk.
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, és hagyjuk felfutni. Mindent a dagasztótálba teszünk.
15-20 percig dagasztógéppel, nem túl magas fokozaton kidagasztjuk. Majd a tálban hagyjuk 30-40 percet kelni. Utána lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és annyi gombócra osztjuk, ahány szálból fonni szeretnénk a kalácsot.
Letakarva, langyos helyen 15-20 percig ismét pihentetjük a gombócokat. Utána megfonjuk, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és lekenjük a felvert tojással. 30-40 percig kelesztjük, majd újra lekenjük tojással, és irány a 200 fokra előmelegített sütő, ahol 10 percig sütjük. Ezután a sütőt 180 fokra letekerjük, és még 30 perc alatt, gyönyörű foszlós illatos kalácsot sütünk.
A finom kalácshoz jó liszt és jó tej kell. Van, aki sima búzalisztből, mások finomlisztből készítik a tésztát, de akad olyan is, aki finomliszt és kenyérliszt keverékéből állítja össze. Tudta-e, hogy a zacskón látható sütőipari kódok alapján különböztetheti meg egymástól a lisztfajtákat?
A lisztfajtákat szemcsenagyságuk és hamutartalmuk alapján különböztetjük meg. A lisztek jelölése ezekre a tulajdonságokra utal.
- Az első betű jelöli, milyen gabonából készült a liszt: B ̶ búza, R ̶ rozs,
- a második betű a szemcsenagyságot jelöli: L (liszt) ̶ apró szemcséjű finomliszt, F (fogós) ̶ nagyobb szemcsenagyság, FF (kétszerfogós), a szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb, annál több a héjanyag, vagyis a korpa a lisztben.
Kód |
Megnevezés |
BL-51 | Sima búzaliszt |
BL-55 | Finom (búza) liszt |
BL-80 | Fehér kenyérliszt |
BL-112 | Félfehér kenyérliszt (egységes búzaliszt) |
BL-200 | Teljes kiőrlésű búzaliszt |
BF-53 | Egyszer fogós liszt |
BF-55 | Félfogós liszt |
BFF-55 | Rétesliszt (kétszerfogós liszt) |
AD | Búzadara |
GL-200 | Graham liszt |
TL-50 | Tésztaipari liszt |
DSL | Durum simaliszt |
TDD | Tésztaipari durum dara |
TBL-70 | Fehér tönköly (búza) liszt |
TBL-300 | Teljes kiőrlésű tönköly (búza) liszt |
RL-60 | Fehér rozsliszt (rozsláng) |
RL-90 | Világos rozsliszt |
RL-125 | Sötét rozsliszt |
RL-190 | Teljes kiőrlésű rozsliszt |