Itt a nyár és vele együtt folyamatosan jelennek meg a boltok polcain a hazai friss zöldségek, amelyekből rendkívül finom és egészséges főzelékeket készíthetünk.
A mai világban egyre ritkábban eszünk főzelékféléket, ritkán találkozunk az étlapokon is a zöldséges ételek ezen csoportjával. Pedig a babák első ételei a főzelékek, később még a menzán kapunk heti rendszerességgel belőle, majd felnőtt korra valahogy eltűnik az étrendünkből. Létrejöttek főzelékfaló éttermek, hogy visszahozzák – talán pont a nosztalgia miatt – a napi étkezésbe. De a legegyszerűbb, ha magunknak készítjük el otthon.
Egyszerűen elkészíthető és egészséges ételekről van szó, a napi zöldség- és vitaminbevitel jelentős részét teheti ki és változatos ízeket csempész hétköznapjainkba. Többféle módon is készíthetjük a főzelékeket, ízléstől és életmódtól függően. Mivel babakorból indul a zöldség megismerése és szeretete, folytatni kell ezt a jó szokást és étrendünkben megtartani a főzelékeket.
Hagyományos elkészítési mód
Szinte bármilyen zöldségből lehet főzeléket készíteni, annyi szükséges hozzá, hogy zsiradékon (olajon vagy vajon) 1 db apróra felkockázott hagymát pirítunk, 1 kg választott zöldséget öntünk rá, 5-10 perc alatt puhára pároljuk (nem tovább, hogy a vitaminok benne maradjanak az ételben), felöntjük vízzel, alaplével vagy tejjel és besűrítjük. A sűrítés történhet liszttel (rántás vagy habarás), tejföllel, kukorica- vagy étkezési keményítővel. Természetesen nem minden főzelék készül így, pl. a sóska és a spenót nem igényel hagymás alapot és sűrítést, a babot és lencsét viszont hosszan érdemes főzni. Azok készítsék a hagyományos tápláló módon, akiknek nem kell odafigyelniük az étkezésre túlsúly miatt, vagy nem kell diétázniuk.
Zsírcsökkentett, illetve diétás elkészítési mód
Főtt krumplival, vagy a párolt zöldség egy részének leturmixolásával érdemes sűríteni a főzeléket. Zsír helyett olajat, liszt helyett keményítőt, tejföl helyett kefírt érdemes használni, ha egészségesebb vagy diétás főzeléket szeretnénk készíteni. Fűszerezhetünk klasszikus magyaros fűszerekkel: petrezselyem, kömény, pirospaprika, babér, fekete és fehér bors, kapor; de természetesen változatossá tehetjük az ételt egzotikus fűszerekkel, mint például gyömbérrel, curryvel, korianderrel, kurkumával, lestyánnal vagy chilivel.
Feltétek tárháza
A főzelékek mellé szinte minden adható a pörkölttől kezdve a rántott sajton és rántott húson át a bundás kenyérig, illik hozzájuk a sült szalonna, virsli, fasírt, kolbász, főtt tojás vagy akár tofu is. Csak a fantáziánk szab határt a párosításoknak. Lényeges, hogy együnk finomat, de egészségeset, és érezzük jól magunkat a bőrünkben!
Tippek:
- Használjunk friss fűszereket az intenzívebb ízvilág kialakítására!
- Sózzunk mértékkel!
- A zöldségek leturmixolásával újfajta külsejű ételeket szervírozhatunk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Ételkészítés előtt minden esetben mossunk kezet!
- Mindig tiszta környezetben főzzünk.
- A hámozás után a hagymát mindig alaposan mossuk meg és csepegtessük le. A friss zöldfűszerek esetében is ugyanígy járjunk el.
- Olyan vágódeszkán aprítsuk a hozzávalókat, amelyet csak a zöldségeknek tartunk fenn.
- A főzelékeket frissen fogyasszuk el, a maradékot minél előbb hűtsük le és raktározzuk hűtőben, legfeljebb 1-2 napig. Fogyasztás előtt forrósítsuk fel az ételt.