Ételtcsakokosan

Reneszánszát éli a birsalma

2018. október 11.

A birsalmának rengeteg jótékony hatása van, nyersen is fogyasztható. Még most érdemes télire, valamint a hideg napokra elkészíteni a birsalmás finomságokat. Mostani cikkünkben a szokásos felhasználási módokat gyűjtöttük össze.

Az érett, többnyire sárga fedőszínű birs 6–9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A gyümölcsök általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. A birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért tárolásuk külön történjen. A birs tárolhatósági ideje nemcsak a tárolási módtól függ, hanem alapvetően fajtatulajdonság.
A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A-, C- és E-vitamin, B1– és B2-vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat is tartalmaz. A birs pektin tartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható. Mi minden készíthető birsből?
Birsalmasajt
2 kg birsalmából, 1,2–1,5 kg cukorból és 2 citromból elkészíthetjük az egész évre elegendő birssajtot, ami önmagában és süteményekbe is kiváló. A birsalmát megmossuk, héjával, magházával együtt felaprózzuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük (30–35 perc) és leszűrjük, majd pépesítjük/áttörjük. Megmérjük a gyümölcspépet, aztán súlyával azonos mennyiségű cukorral, valamint 500 g-onként 1/2 citrom átszűrt levével összekeverjük, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Hagyjuk lassan kihűlni, alkalmi kevergetés mellett.
Hideg vízzel kiöblítünk tetszés szerint kisebb őzgerinc-, puding- vagy egyéb rajzos süteményformát, illetve tálkát. Ilyenkor szórhatunk bele diót, mandulát, mazsolát vagy pisztáciát, majd ráöntjük a pépet, elsimítjuk és 1-2 napig fedetlenül pihentetjük-szikkasztjuk.
Kiborítjuk a formából a birssajtot (tüllernyővel vagy selyempapírral letakarva) 4–7 napig ismét száradni hagyjuk, majd kilyukasztott oldalú-fedelű papírdobozokba tesszük, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.
Birsalmakompót
Az egyszerű almakompóthoz hasonlóan készítjük a birsalmakompótot is. A meghámozott, felkockázott birsalmát egy lábosba tesszük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, 1 db fahéjat, 6-8 db egész szegfűszeget teszünk bele, 1 citrom levét belefacsarjuk és cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg puha nem lesz az alma húsa. Érdemes az elkövetkező napokban elfogyasztani!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az 5 legegészségesebb dióféle

eteltcsakokosan

Kompót, mikor ha nem most?

eteltcsakokosan

Biztonság – forró napokon is

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató