Ételtcsakokosan

Remek csemege e fekete retekkel tele eledeled

2015. november 26.

Nem csak tavasszal érdemes a piros hónapos retket venni és enni, hanem télen is válasszuk ezt a könnyen beszerezhető és sokoldalúan felhasználható zöldséget.

feketeretek_pin

A fekete retek valószínűleg Ázsiából származik és már az ókorban is ismerték és termesztették. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is alkalmas. (wikipedia.hu)

Fekete retek

Októbertől egész télen kapható a fekete retek, minden más fajtát külföldről hoznak ilyenkor, tehát ez azt jelenti, hogy nem ez az idénye és ezért tápanyagban nem eléggé gazdag zöldségekről beszélhetünk.

Vásárlás

A fekete retek vásárlásakor figyeljünk, hogy rugalmas legyen a külseje, ne legyen nagyon ráncos, mivel ez azt jelenti, hogy már régen leszedték és elkezdett száradni. Általában a fekete retek a levelei nélkül kapható darabáron vagy csomóban.

Tárolása

Hűvös száraz helyen sokáig eláll. Közvetlenül ne tegyük a hűtőszekrénybe, mert földdel érintkezett. Hámozás után jól zárható dobozban akár egy hétig is eláll.

Termesztése

A fekete reteknek két fajtája van az Erfurti kerek és Müncheni sör retek. A retek félékre jellemző, hogy fényigényesek, de hidegtűrőek, tápanyagigénye közepes, míg vízigénye a fejlődés során változik.

Falhasználási módok:

  • legegyszerűbb felszeletelni és kis sóval ízesítve tálalni szendvicsekhez, krémekhez
  • salátákba zeller helyett (mivel kifejezetten allergizáló növény) is tehetjük

Waldorf saláta retekkelwaldorf

Hozzávalók

  • 2 alma
  • 1 fekete retek
  • 2 marék dióbél
  • 1 fél citrom
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl majonéz
  • frissen őrölt bors

Elkészítése

Az almát és a retket hámozzuk meg, majd mossuk meg alaposan és vágjuk apró darabokra, esetleg nagylyukú reszelőn lereszelhetjük. Gyorsan locsoljuk meg a fél citrom levével, hogy ne barnuljon meg az alma. Egy külön tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit: tejszín, majonéz, só és bors ízlés szerint. Az öntetet keverjük össze a retek-alma keverékkel, majd kicsit megtört dióbelet is szórjuk rá. Egy éjszakán át hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Ha húsosan szeretik, akkor egy fél csirkemellet kis kockákra vágva vajon lepiríthatunk és azt is a salátához keverhetjük.

Kép forrása: pinterest.com, mensjournal.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tojás helyett

eteltcsakokosan

Konkrét – A fagyasztás

eteltcsakokosan

Áramszünet és az élelmiszer-biztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató