HOZZÁVALÓK 4 FŐRE:
- 1 kg 20 dkg pontyfilé,
- 20 dkg füstölt szalonna vékony szeletekre vágva,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 db tv paprika,
- 2 db paradicsom,
- 6 dl tejföl,
- 1 kg előfőzött burgonya,
- 5 dkg liszt,
- 0,5 dl olaj,
- fűszerpaprika, só, erős paprika ízlés szerint,
- 1 tk. őrölt kömény,
- 1 gerezd fokhagyma
ELKÉSZÍTÉS:
A filézett pontyszeleteket beirdaljuk, besózzuk, majd szép pirosra elősütjük, utána meghintjük pirospaprikával/erős paprikával, valamint köménnyel, baconbe tekerjük, majd félretesszük. Egy tepsit kikenünk vékonyan olajjal, alulra tesszük a pár szelet szalonnát, erre fektetjük a felkarikázott, előfőzött burgonya felét, amit előzőleg már megsóztunk és borsoztunk ízlés szerint. Ezután beborítjuk a krumplit karikákra vágott vöröshagymával, tv paprikával és paradicsommal, majd a tetejére helyezzük az elősütött baconbe tekert pontyszeleteket, és befedjük a maradék krumplival, amit ismét sózunk, borsozunk. Végül a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és 180 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Élelmiszer-biztonsági tanács:
Ha a pontyot feldolgozva, fagyasztott termékként vásároljuk, ügyeljünk rá, hogy nem olvadt-e ki már korábban, hazaszállításnál is tartsuk fent a szükséges hőmérsékletet hűtőtáskában való szállítással. Felhasználás előtt hűtőben olvasszuk ki! Ha otthon dolgozzuk fel a halat, különösen figyeljünk a feldolgozás megfelelő körülményeire! A halas ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!