Ételtcsakokosan

Piros, édes és isteni!

2020. május 5.

Epret vehetünk bárhol-bármikor, de ha tudatos fogyasztók vagyunk, akik előnyben részesítik a hazai termékeket, akkor most vásároljunk a piacokon. Az eper nemcsak kivételesen finom, de számos jótékony hatása miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcsünk.

Mire figyeljünk epervásárlás során?
Abban az esetben, ha friss fogyasztásra vásárolunk, figyeljünk a mértékletességre, mivel az eper rendkívül romlandó, így csak azt a mennyiséget vigyük haza, amit 1-3 napon belül el szeretnénk fogyasztani. Az áru válogatása során legyünk alaposak, kerüljük a penészes, fakó színű, sárgás-zöldes foltokkal „díszelgő” terméseket. Minden esetben mentes legyen nedvességtől, ütődéstől, kórokozótól, rothadástól, valamint idegen szagtól és íztől.
A megvásárolt eper elengedhetetlen, hogy optimálisan érett állapotú legyen, mivel nem utóérő növényről beszélünk (mint például az alma esetében). A jó választás nemcsak az íz és külső megjelenés miatt szempont, hanem mert az éretlen és túlérett eper jóval kevesebb C-vitamintartalommal büszkélkedhet, mint a közepes- és nagyméretű, ragyogó, mélyvörös színű, optimális érettségi fokban lévő társaik.
Hogyan tároljuk az epret?
Mivel rendkívül sérülékeny, így különös gondot kell fordítanunk a tárolására. Tudniillik, a betakarítás után „tovább lélegzik”, így romlásra hajlamosabb. A „légzés” lassításával az eper eltarthatósági idejét növelni tudjuk, ennek megvalósulásához hűtőszekrénybe kell, mosatlanul. 2 napig minden probléma nélkül tárolható, jelentős C-vitamin- és antioxidáns-veszteség nélkül, ezt követő tárolás esetén viszont az értékes tápanyagok részben megsemmisülnek.
Mivel az optimális páratartalom 90-95%-os, a hűtőszekrényekben pedig ennél jelentősen alacsonyabb (körülbelül 80-90% páratartalom az állandó), így a hűtő zárt vagy fedett rekeszeiben érdemes tárolnunk az epret.
Minden balkonra eper
Levél nélküli tőrózsával, illetve előnevelt palántával is megkezdhetjük a szamóca termesztését. Az utóbbi esetben a 8-10 cm-es palántázó poharakban kapható palánták jóval gyorsabban meggyökeresednek és erőre kapnak, miután átültettük azokat a konténerekbe.
Használjunk laza, agyagos ültetőkeveréket, amely megtartja a vizet, de hagyja a felesleget eltávozni. Egy-egy tő kifejlett szamóca minden irányban, mintegy 60 cm helyet igényel. Ezért helyigénye miatt a kis méretű konténerekbe, mindössze 1-2 tő szamócát ültessünk.
Az eper azon gyümölcsök egyike, amelyiket könnyen nevelhetsz akár egy apró erkélyen is. Gondozása nem ördöngös feladat. Ha rendszeresen ellátod vízzel és tápanyaggal, jutalmul egész nyáron át szüretelheted az édes terméseket.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Kávé- és teakészítés professzionálisan, az alapoktól – ahogy egy barista ajánlja

eteltcsakokosan

„Bablevesnek csúfoltak gyerekkoromban”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató